nieuws

Ontwikkelaar Strijp S hakt in parkeerkosten

bouwbreed Premium

De ontwikkelaars van Strijp S in Eindhoven zijn niet langer verplicht te zorgen voor ondergrondse parkeervoorzieningen op eigen terrein. In plaats hiervan regelen ze in eendrachtige samenwerking modulaire bovengrondse garages.

Hun kosten gaan hierdoor flink omlaag, hard nodig om te voorkomen dat de gebiedsontwikkeling tot stilstand komt. De gemeente en de private partijen die op het voormalige Philips-terrein actief zijn, kunnen voor parkeerplaatsen voortaan terecht bij Mobility-S. Dit nieuwe pps-verband is een gezamenlijk initiatief van de partijen die verantwoordelijk zijn voor de herontwikkeling van Strijp S. Een ondergrondse parkeerplaats kost ongeveer 30.000 euro. Bovengronds wordt dat maximaal 15.000 euro, rekent programmamanager Paul Bloemen voor. De totale kostenbesparing wordt nog groter doordat dubbelgebruik mogelijk is. Overdag houden bezoekers de bezetting van de garages op peil. Aan het eind van de dag maken zij plaats voor thuiskomende bewoners.

De parkeernorm, het aantal parkeerplaatsen bij woning of per werknemer dat moet worden gerealiseerd, blijft formeel overeind. Maar de gemeente verleent hiervoor wel een voorwaardelijke vrijstelling. “Wij gaan de werkelijke behoefte dagelijks monitoren. Bijbouwen gebeurt pas, zodra we zien dat daaraan ook echt behoefte is.”

Dat de werkelijke behoefte kleiner wordt door dubbelgebruik, valt te verwachten. Om de vraag naar parkeerplaatsen nog verder te verminderen, mikt het samenwerkingsverband op terugdringing van het aantal auto’s door stimulering van alternatieve mobiliteit. Bijvoorbeeld met elektrische deelauto’s, -scooters en -fietsen. En uiteraard de reguliere alternatieven zoals openbaar vervoer en fiets.

Samen met de bedrijven in het gebied worden op basis daarvan vervoerplannen gemaakt die voorzien in hun totale behoefte.

Mobility-S kan voorzien in maximaal 60 procent van de benodigde parkeerplaatsen. Bloemen onderstreept dat de garages goed zullen worden ingepast in de omgeving.

Reageer op dit artikel