nieuws

Onrustig Libië stuwt prijs bitumen op

bouwbreed Premium

Bitumen is afgelopen jaren flink duurder geworden. Prijsstijgingen sinds 2010 met een derde zijn heel gewoon.

Hoewel deze zomer het bitumen weer wat goedkoper werd, zet op de langere termijn de stijging voort. De prijsdalingen vinden hun oorzaak in de regionaal haperende afzet. Nederland met zijn ongekend pessimistische consumenten, die de hele economie naar beneden trekken, is zo’n prijsdal. De leveranciers blijven uiterst voorzichtig en houden nog steeds niet van grote voorraden. Ze proberen zo flexibel mogelijk met de markten mee te bewegen. De basis van de prijsvorming ligt echter in de olieprijs en die vert oont weinig neiging om naar beneden te gaan. Sterker nog: nationale overheden spreken op verzoek van het Internationale Energie Agentschap gecontroleerd hun reserves aan om de prijsvorming te beheersen en de krapte op de markt niet te veel te laten oplopen.

Een belangrijke rol spelen de aanhoudende strubbelingen in Libië waardoor naar schatting 132 miljoen vaten in de grond blijven. De meer in de publiciteit aanwezige burgeroorlog in Syrië heeft veel minder effect. Wie geen olie of gas in zijn bodem heeft, telt al snel minder mee.

De olieprijs beweegt sinds juni tussen de 100 en 116 dollar per barrel. De piek lag in augustus. Ter vergelijking: ook tijdens de oliecrisis eind jaren zeventig werd 100 dollar voor een vat olie betaald.

Wie een laag van 10 vierkante meter bitumen op zijn dak wil leggen betaalt momenteel inclusief btw tussen de 400 en 490 euro. Gemakkelijk te onderhouden en een levensduur van dertig jaar, zo prijst de vereniging Eigen Huis aan. Als de oude dakbedekking eerst verwijderd moet worden, loopt de prijs op tot een slordige 800 euro. Nog een laag extra? Dan moet de portemonnee getrokken worden voor 870 tot 970 euro.

Een kunststof oplossing (meestal pvc) is al gauw een 100 euro duurder en gaat tien jaar korter mee. Blijft over het solide rubberen alternatief, goed voor een duur van veertig jaar. Maar dan wel gemakkelijk 300 euro duurder dan de populaire bitumen. De dakdekkers rekenen tussen de 90 en 110 euro voor een vierkante meter dakpannen.

Ook de staalprijzen lopen weer op. De Staalfederatie signaleert oplevend optimisme in de branche, vergelijkbaar met de situatie in het voorjaar van 2011. De kansen op nieuwe orders worden groot geacht, de vraag neemt duidelijk toe. Keerzijde is de toename van de levertijden en – voor wie snel wil kopen – het dalen van de voorraden. De werkgelegenheid neemt in ieder geval weer toe.

De houtprijzen komen in de tweede helft van het jaar hoger te leggen. Een belangrijke reden is dat het herstel op de Duitse bouwmarkt stevig doorzet. Ook voor de metalen zink en koper moet dieper in de buidel getast worden.

Reageer op dit artikel