nieuws

Onderzoek naar inzet van stille bewindvoerder

bouwbreed

BDO Consultants gaat samen met de Radboud Universiteit onderzoek doen naar de effecten van stille bewindvoering. De onderzoekers gaan vijftig recente faillissementen tegen het licht houden, waarvan in vijftien gevallen een stille bewindvoerder aantrad.

Stille bewindvoering is in opmars, signaleren de onderzoekers. In de afgelopen maanden maakten zeker twintig bedrijven een doorstart doormiddel van prepack (voorverpakt). Hierbij wordt al vóór het faillissement in stilte, dus zonder dat schuldeisers en andere belanghebbenden het weten, een bewindvoerder aangesteld die de verkoop of doorstart voorbereidt. Onder meer de Zwolse bouwer Moes, die later door Hurks werd overgenomen.

In Nederland is prepack een relatief nieuw fenomeen, maar in met name Engeland en de Verenigde Staten al jaren gemeengoed. Door de inzet van de stille bewindvoerder zou de afwikkeling van een faillissement volgens BDO en de Radboud Universiteit “meer gecontroleerd en voorspelbaarder” moeten verlopen, en “meer waardebehoud voor de doorstartende onderneming” moeten opleveren. In Nederland is dit echter nog nooit onderzocht.

Naar verwachting worden de eerste bevindingen eind dit jaar gepresenteerd.

Reageer op dit artikel