nieuws

Nuon-miljoenen naar Gelderse bouwplannen

bouwbreed Premium

Gelderland zet 250 miljoen euro in om de regionale economie aan te jagen. Een groot deel van dat geld gaat naar bouwprojecten.

De provincie steekt onder meer 20 miljoen euro in het onderhouden en aanleggen van wegen. Zo komt er ruim 6 miljoen euro vrij voor het verbreden van Mansholtlaan bij de Wageningse universiteitscampus.

Zeker 15 miljoen euro wordt geïnvesteerd in groot onderhoud en vervanging van civiele kunstwerken. Een deel daarvan wordt gebruikt voor de stationsgebieden in Wijchen en Putten, en het project Elst Centraal.

De Gelderse woningbouwcorporaties krijgen 70 miljoen euro om 10.000 huurhuizen te verduurzamen. Voor verduurzaming van particuliere woningen komt er 3,5 miljoen aan subsidie. En er wordt 15 miljoen euro beschikbaar gesteld om stilliggende sloop- en nieuwbouwprojecten vlot te trekken.

Daar blijft het niet bij. Bijna 14 miljoen euro is bedoeld voor de zogenoemde ‘sleutelprojecten’ zoals de Handelskade en de Waalkade in Nijmegen Waalfront, Arnhem Rijnboog, Waterfront Harderwijk, De Schil in Doetinchem, Kanaalzone Apeldoorn en ‘Rivier in de Stad’ in Zutphen. Daarnaast pompt de provincie geld in het restaureren van monumenten. Zo krijgt de Mauritskazerne in Ede 1,75 miljoen om de locatie aantrekkelijk te maken voor projectontwikkelaars. Voor Musis Sacrum in Arnhem is 4 miljoen beschikbaar en voor het opknappen van de Eusebiuskerk 3,5 miljoen.

De zogenoemde Nuon-gelden komen boven op de 825 miljoen euro die al waren toegezegd door de provincie. De extra impuls moet Gelderland de komende twee jaar 4000 banen opleveren. De projecten kunnen in november starten. Voor elk doel geldt: binnen een jaar moet er zichtbaar resultaat zijn, anders gaat het geld naar een ander project.

Reageer op dit artikel