nieuws

Mobiele blusinstallatie voor rieten daken

bouwbreed Premium

Een brand in een rieten dak zonder geïntegreerd blussysteem valt in de toekomst te bestrijden met een mobiel brandblussysteem.

Op 3 mei van dit jaar besteedde de rubriek ‘Octrooi’ aandacht aan een systeem dat bouwkundig adviseur Arjan Dekker ontwierp voor de bestrijding van brand in rieten daken. Een systeem met geperforeerde blusbuizen die bij het rietdekken worden aangebracht langs de rietlatten. En met warmtedetectoren die zijn gekoppeld aan een computer die bij brand automatisch ingrijpt. Dekker legt momenteel de laatste hand aan de ‘fine tuning’ van dit systeem, dat hij begin volgend jaar hoopt te introduceren.

De uitvinder kreeg ook octrooi op een tweede blussysteem. Dit mobiele systeem is bedoeld voor bestaande rieten daken die niet zijn voorzien van een geïntegreerd, effectief brandblussysteem. Dekker: “Bij een brand in zo’n rieten kap trekken de brandweerlieden gewoonlijk het riet open, of ze knippen er een soort brandgangen in. Dat veroorzaakt allemaal veel schade, terwijl het bluswater nog steeds nauwelijks in het dikke rietpakket kan doordringen.”

Vlak frame

Het nog uit te ontwikkelen mobiele systeem omvat een vlak frame van rvs kokerprofielen, met een stelsel van rvs buizen die kunnen worden aangesloten op een flexibele bluswatertoevoer. Vrijwel haaks op de buizen zijn puntige, geperforeerde blusbuisjes gelast. Een hoogwerker kan het 2 bij 3 meter metende frame ophijsen en op de vuurhaard plaatsen, waarbij de 15 millimeter dikke blusbuisjes door het gewicht van het frame en de met water gevulde buizen diep in het rietpakket doordringen. Een pomp kan ondertussen het water oppompen uit bijvoorbeeld een reservoir naast het pand. Het bluswater komt dus niet alleen op het brandende oppervlak, maar ook in de kern van het rieten dak. Bij het terugtrekken van de blusbuisjes zal het riet zich sluiten, zodat het dak weer waterdicht wordt. Om bij een beginnende brand snel te kunnen reageren, lijkt het wel aan te bevelen om een rieten dak tijdig te voorzien van externe warmtedetectoren.

“In de rietdekkersbranche zijn ze erg enthousiast over dit alternatief voor het vernielen van een kap, net als de brandweer en de verzekeraars. Maar omdat we nog zo druk bezig zijn met het vaste systeem, hebben we aan de mobiele variant nog weinig aandacht kunnen besteden”, verzucht Dekker, die naast Adek BBS ook een bouwkundig adviesbureau runt.

Afnemers

De uitvinder ziet voldoende afnemers voor zijn systeem: “In een villawijk met meerdere rieten kappen kunnen de eigenaren gezamenlijk zo’n ding aanschaffen en het bij de brandweerkazerne onderbrengen, of in een schuur in de wijk. Als de brandweer komt blussen, kan die het op het te blussen dak hijsen. En een boer heeft misschien wel een eigen kraan of hoogwerker, zodat hij zijn dak bij brand zelf kan blussen.”

octrooinummer: NL1038947

houder: Adek BBS, Heemskerk

uitvinder: A. Dekker

Reageer op dit artikel