nieuws

Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter

bouwbreed Premium

Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter

De afgelopen vijf vrijdagen interviewde Marjet Rutten voor haar nieuwe boek vernieuwende leiders die hun personeel inspireren in te spelen op de veranderende tijden. Vandaag het laatste deel: Roger Knubben, algemeen directeur van Imtech Benelux.

Limburgers zijn vaak afwachtend, introvert en terughoudend. Maar niet Roger Knubben. Deze Limburger weet wat hij wil en gaat daarvoor. Als algemeen directeur bij voornamelijk de grote installatiebureaus (GTI, Wolter & Dros en Imtech) blijft zijn visie niet hangen in de directiekamer.

Hoe word je een inspirerende leider?

“Ik heb niet zoveel met managementboeken over leiderschap. Ik stuur vanuit eigen visie, intuïtie en onderbuikgevoel. Belangrijk is hoe je je mensen hierin meekrijgt. Mensen vragen of ze begrijpen wat je bedoelt en hoe ze er zelf naar kijken. Dat leer je echt niet op de universiteit of uit boekjes. Het is een gevoel. Je continu afvragen: wat betekent dit voor mijn mensen? Begrijpen zij het echt en kunnen zij het ook iemand anders uitleggen? Dat lukt overigens niet altijd, soms moet je ook een snel besluit nemen.”

Wat is de belangrijkste rol van de manager?

“In veel organisaties in onze sector is de techniek wel geborgd. Waar het om gaat, is te kijken wat er bij de klant speelt en hoe we daaraan invulling kunnen geven. Niet alleen naar morgen, maar ook naar de langere termijn. Toen ik 31 was, kreeg ik als leidinggevende te maken met een faillissement. Dat heeft mij geleerd dat je continu vooruit moet kijken en in je organisatie flexibiliteit moet inbouwen, zodat je kunt meesturen met de markt. Je hebt als leidinggevende de taak om te zorgen dat mensen niet alleen nu werk hebben, maar ook in de toekomst.”

Altijd dus een stap vooruitlopen?

“Als verantwoordelijke ben je al verder in het denkproces. Maar wat voor jou al lang en breed in je hoofd zit, kan voor je mensen heel nieuw zijn. Een projectmanager is doorgaans bezig met het project dat nu loopt en denkt helemaal niet na over het projectmanagement van morgen. Op een bepaald moment moet je ze hierin wel meenemen en meekrijgen. Iedereen wil immers keuzes begrijpen en zijn werk met passie en naar alle eer en geweten uitvoeren.”  

Maar heb je daar altijd invloed op?

“Op dit moment is er veel onzekerheid in de markt. Dat is killing. Dat speelt ook onze mensen parten. Maar ik ga daar niet in berusten. Er zijn nog kansen genoeg. Veel mensen in de organisatie zijn creatief en vinden oplossingen waardoor er toch werk binnengehaald wordt. Deze tijd brengt ook goede dingen voort. Er is meer ondernemerschap. Het creëert een stuk realisme. Kan het niet efficiënter en slimmer met behoud van kwaliteit? Het is jammer dat daar een crisis voor nodig is, maar soms is die sense of urgency wel nodig om zaken te laten landen.”

Hoe krijg je mensen dan mee in de vernieuwing?

“Ik denk dat het belangrijk is dat je toegankelijk bent en openstaat voor mensen. Mensen moeten zich prettig voelen om mij met mijn voornaam aan te spreken. Ik wil van hen weten wat er speelt. Op het moment dat ze zich realiseren, dat er naar ze wordt geluisterd, creëer je betrokkenheid en gaan ze anders werken. Uiteindelijk wil iedereen graag met plezier naar het werk komen en thuis trots kunnen vertellen wat ze doen. Als mensen dat zelf voelen, komt het vliegwiel op gang.”

Moet je daar als manager veel aan doen?

“Belangrijk is dat je waarborgt dat mensen fit zijn voor de baan en plezier hebben in het werk. Met elkaar met plezier een prestatie neerzetten is het mooiste wat er is. Als je die sfeer in een bedrijf hebt, dan hoef je als verantwoordelijke niet meer zoveel te doen. Maar het is wel belangrijk om een duidelijke visie en koers te hebben en die over te kunnen brengen. Om er met passie over te kunnen vertellen.”

Dus als je het een beetje gezellig maakt, komt de rest vanzelf?

“Dat zeker niet. Ik ben wel van de prestaties. Ik heb zelf gesport op goed niveau. Dat willen presteren zit er bij mij in en verwacht ik ook van mijn mensen. Maar wel onder voorwaarde dat ze goed in hun vel zitten, anders houden ze het niet vol. Als manager moet je zorgen dat de omstandigheden deugen. Zijn de omstandigheden goed en liggen de kansen er, maar pakken mensen die kans niet, dan hebben ze wel een probleem en zijn ze wellicht niet geschikt voor de baan. Je kunt ze er dan beter van afhalen, omdat ze er op de lange termijn ook zelf niet gelukkig van worden wanneer er meer van hen verwacht wordt dan ze waar kunnen maken.”

Waar mogen mensen je op aanspreken?

“Voorbeeldgedrag vind ik uitermate belangrijk en het is ook mijn taak als manager om de mensen ‘fit’ te houden voor de toekomst. Daarvoor moet ik weten waar ik naartoe wil en moeten mensen erop kunnen vertrouwen, dat de primaire zaken voor ze geregeld zijn. Opleidingspaden ontwikkelen. Praten met mensen. Kijken wat voor de toekomst cruciale functies zijn en wat daarvoor nodig is. Ook in deze tijd moet je niet besparen op begeleiding en opleiding en goed in beeld hebben wie wat voor talent heeft.”

Met zo’n drukke baan hou je vast geen tijd over?

“Ik werk hard, maar het weekend is voor mijn gezin. Dan gaan we leuke dingen doen. We zijn ondernemend en reizen veel. De kinderen vonden andere culturen en steden als klein kind al boeiend. We gaan altijd naar andere plekken. Thuis geef ik mijn zoons ook ruimte om te doen wat ze belangrijk vinden.”

CV Roger Knubben

Leeftijd: 51

Woonplaats: Etten-Leur

Huidige functie: algemeen directeur Imtech Benelux

Werkervaring: 2009-2013: algemeen directeur ingenieursbureau Wolter & Dros; 2008-2009: algemeen directeur Dycore; 2006-2008: algemeen directeur GTI Energy & Infra 2004-2006: directeur change process GTI 2002-2004: algemeen directeur GTI Mechanical Dordrecht 1997-2002: algemeen directeur GTI Industrie Zuidoost 1993-1997: directeur PDM 1990-1993: hoofd technisch onderhoud & service GTI Heerlen 1987-1990: stafmedewerker Miniware

Grootste passie: Met mensen prestaties leveren en dat mensen daar hun voldoening uit halen en plezier in hebben

Belangrijkste boodschap: Blijf vooral bij jezelf

Anderen over Roger Knubben

Eric Koenen, voormalig lid executive board Cofely, partner ELP Leuven: Roger is een man met bijzondere kwaliteiten die passen bij deze tijd. Zijn sleutelwoorden zijn ‘verbinding’, ‘afstemming’ en ‘daadkracht’. Dat doet hij op een authentieke manier. Hij communiceert even gemakkelijk met de monteurs als met de raad van commissarissen. In de tijd dat we intensief samengewerkt hebben in de complexe organisatievernieuwing bij Cofely was Roger de man die zorgde dat de ideeën en de plannen gerealiseerd werden.

Stefan Wasser, directeur hrm Wolter & Dros: Roger is een geboren leider die stuurt op de talenten van mensen. Hij legt de lat voor zichzelf en zijn team hoog, heeft een eigen visie en is voor je het weet al bezig met de volgende stap. Dit werkt inspirerend want daarbij ontstaat ruimte en het nodigt uit om volop mee te bouwen. Fouten maken mag en succes wordt meteen gevierd.

Elselinda Groot-D’hondt, manager presentatie & marketing communicatie Wolter & Dros: Roger heeft zijn eigen stijl van communiceren. Zo begint hij een toespraak, column, of brief aan medewerkers niet met Geachte, maar altijd met Beste mensen want “we moeten natuurlijk wel gewoon blijven doen”. Gewoon doen, is ook zijn kracht. Hij is op zijn best als hij voor de groep staat, echt en bevlogen.

De interviews in deze serie zijn onderdeel van het nieuwe boek van Marjet Rutten: Van ‘kan nie’ naar passie; succesvol vernieuwen in de bouw-, installatie- en vastgoedsector. Voor meer informatie over het boek en de auteur, zie www.succesvolvernieuwen.nl. In de voorverkoop kost het boek 25 euro, daarna 39 euro. De voorverkoop loopt tot half oktober.

Bekijk de interviews op de Cobouw site:

Roger Knubben, algemeen directeur van Imtech Benelux – Mensen die goed in hun vel zitten presteren beter

Bianca Seekles, directeur identiteit en vernieuwing bij ERA Contour – Juist nu is persoonlijk en duidelijk leiderschap noodzakelijk

Johan Krijgsman, innovatieve bouwer (directeur) Waal – Als er niets te verbeteren valt, ben ik weg

Arthur Lippus, Programma Manager Innovatie Portaal – Verwondering en verbindingen leggen

Heleen Herbert, Directielid Heijmans Civiel – ‘Leidinggeven is niets anders dan opvoeden’

 Reageer op dit artikel