nieuws

Markt gevelsteen ruim 40 procent gekrompen

bouwbreed Premium

CRH Clay Solutions zet de productie van gevelstenen op een laag pitje en sluit drie fabrieken. Uit cijfers van de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB) blijkt dat de markt voor metselbakstenen sinds 2008 meer dan 40 procent gekrompen is.

< Vervolg van pagina 1

De bakstenenproducent van het beursgenoteerde CRH uit Ierland, geeft geen precieze cijfers over de afzet, omzet en winst. De drie productielocaties die gesloten worden, in Buggenum, Nuth en Wessem, zijn volgens directeur Van Ommen samen echter goed voor een productiecapaciteit van 75 miljoen stenen per jaar. In de overgebleven fabrieken (Kessel, Tolkamer en Beek) kunnen jaarlijks 130 miljoen straatstenen en 30 miljoen gevelstenen gemaakt worden.

Uit cijfers van branchevereniging KNB blijkt dat de afzet van verkoop van metselbaksteen door Nederlandse steenfabrieken sinds 2008 42 procent gedaald is. “Wij zijn met de markt mee gedaald”, stelt Van Ommen. Met name de afzet van metselbakstenen en keramische dakpannen, die gelijke tred houdt met de nieuwbouwproductie en de renovatiemarkt, staat onder druk. De verkoop van metselbaksteen door Nederlandse steenfabrieken zakte het afgelopen jaar met 17 procent tot 669 miljoen stuks waalformaat. De binnenlandse afzet daalde tot 515 miljoen stuks, 22 procent minder dan in 2011. Ten opzichte van 2008 verkocht de branche ruim 42 procent minder metselbakstenen. De straatbaksteenindustrie had relatief weinig last van teruglopende afzet. Het afgelopen jaar werden 6 procent minder straatstenen verkocht, 346 miljoen waalformaat in getal. Het afzetniveau bleef daarmee iets onder het langjarig gemiddelde. Het zijn dan ook de straatbakstenen waar CRH Clay Solution zich voortaan op gaat richten. “Over die markt zijn we hoopvoller gestemd.”

Reageer op dit artikel