nieuws

Markt aan zet bij eerste getijcentrale

bouwbreed Premium

In de Brouwersdam komt de eerste getijdecentrale (60 megawatt) van Nederland. Hier zorgen eb en vloed voor de opwekking van elektriciteit. Daarop vooruitlopend opent in het voorjaar van 2015 een testlocatie om geschikte turbines uit te proberen.

Goeree en Schouwen in 2020 energieneutraal

Het is de bedoeling dat de markt meedenkt bij de invulling, maar er is alvast wat voorwerk gedaan. De pilot met blue energy gaat een bijdrage van 5 procent leveren aan de ambities van het energieakkoord om 14 procent van alle energie duurzaam op te wekken, heeft projectdirecteur Getijdecentrale Brouwersdam Ben Spiering uitgerekend. De centrale zou over 800 meter in de Brouwersdam kunnen komen en levert dan alle elektriciteit voor de 50.000 huishoudens en maakt meteen Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland energieneutraal. In 2020 zou het zover moeten zijn.

De testlocatie met twee keer drie aansluitingen is ook geschikt om turbines uit te proberen voor een mega-getijdecentrale in de Noordzee. Een consortium (Strukton, Arcadis, Imares, H2iD, Kema, Pentair Nijhuis, Oranjewoud en TU Delft) heeft alvast uitgerekend dat een 40 kilometer lange dam in de Noordzee met tweehonderd turbines 15 miljard euro kost, die binnen 15 jaar is terugverdiend. Dan zou in één klap worden voldaan aan alle duurzame ambities van het kabinet, want dat is afdoende voor een derde van alle elektriciteitsbehoefte in Nederland.

Slim plan

Voorlopig is een getijdecentrale in de Noordzee nog verre toekomstmuziek, maar dat geldt niet voor de concrete plannen bij de Brouwersdam.

Vijf overheden hebben de handen ineengeslagen en dagen de markt uit om dit najaar in een zeer vroegtijdig stadium met een slim plan te komen en de uitgewerkte business case te optimaliseren. De goedkoopste variant voor de waterdoorlatende dam tussen Zeeland en Zuid-Holland kost grofweg 200 miljoen euro, een getijdecentrale komt uit op 450 miljoen euro, maar levert ook geld op. Een publiek-private samenwerking met energiebedrijven en financiers ligt voor de hand, verwacht Spiering.

De marktconsultatie bouwt op in verschillende fases tot begin volgend jaar. Daarbij is ook ruimte voor één-op-één gesprekken en een excursie op locatie. Meedenken wordt op prijs gesteld en daarbij is nog alle ruimte om de reikwijdte van het project aan te passen met extra activiteiten.

Reageer op dit artikel