nieuws

Lokaal mkb-bedrijf vaker in beeld bij aanbesteding

bouwbreed Premium

Lokale mkb-bedrijven profiteren van de aandacht die gemeenten en provincies geven aan de economie. Zij mogen vaker meedingen en krijgen ook meer opdrachten. Wel is er een verschil tussen stedelijke en landelijke gebieden.

Heel voorzichtig zeggen onderzoekers van Panteia het: “Vooral mkb-ondernemers in de matig tot niet-verstedelijkte gebieden lijken een streepje voor te hebben op bedrijven uit andere gemeenten bij het toekennen van aanbestedingen door de eigen gemeente.”

Dat is in elk geval het beeld van 1402 mkb-ondernemers die hebben deelgenomen aan de tweede meting van het MKB Beleidspanel van Panteia. Steeds meer provincies en gemeenten maken er ook bewust beleid van om hun lokale ondernemers meer kansen te geven.

Zo heeft recentelijk Zoetermeer de grens voor openbare aanbestedingen opgehoogd, waardoor meer opdrachten onderhands gegund kunnen worden aan het eigen bedrijfsleven. En ook onder veel meer Emmen en Bergen op Zoom zijn die weg ingeslagen om de lokale economie te steunen.

Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan 10 procent van de mkb-ondernemers de afgelopen drie jaar wel eens heeft meegedaan met een aanbesteding. De bouw zit daar ver boven met 30 procent, waarbij het opvallend is dat het vooral bedrijven tot tien werknemers zijn die hebben meegedaan.

Streepje

Iets meer dan een kwart van de mkb’ers denkt dat bij gunnen van aanbestedingen door gemeenten het lokale bedrijfsleven een streepje voor heeft op bedrijven uit andere gemeenten. Iets meer dan de helft denkt dat dit niet het geval is.

Meer dan de helft van de ondernemers is voor minder dan een kwart (35 procent) of zelfs maar een fractie (27 procent) van hun omzet afhankelijk van overheidsopdrachten. Zo’n 16 procent is voor precies een kwart van de omzet afhankelijk en 19 procent voor de helft. Slechts 2 procent haalt meer dan de helft van de omzet bij de overheid vandaan. Daarbij gaat het hoogstwaarschijnlijk om de grotere bedrijven, aangezien Panteia de Europese definitie van mkb gebruikt, dus tot 250 man personeel. Volgens deskundigen is de groei te danken aan de Aanbestedingswet die het mkb wil stimuleren.

Reageer op dit artikel