nieuws

Limburg wil deltaplan voor 100.000 daken

bouwbreed Premium

De provincie Limburg moet in tien jaar tijd 100.000 daken vervangen. Dat zegt gedeputeerde Erik Koppe in een interview met Cobouw. Hij roept marktpartijen op om mee te denken.

“ In onze regio staan veel oude portiekwoningen en mijnwerkershuisjes met pannendaken en asbest. De meeste daarvan zijn aan vervanging toe, maar in het huidige tempo kunnen we dat niet waarmaken. Daarom zou het geweldig zijn als we met particulieren en corporaties een deltaplan kunnen maken waarmee we in korte tijd honderdduizend daken kunnen vervangen. Op die manier kunnen we de levensduur van woningen verlengen en de energierekening omlaag krijgen”, verklaart Erik Koppe.

De bestuurder loopt al langer met het idee rond. “Collega Bert Kersten (duurzaamheid) en ik zijn er nu mee bezig. Partijen melden zich al en komen met ideeën. Het gaat om groot denken. En dat stapje voor stapje uitvoeren.” Met het vervangen van de daken is al gauw een investering van 1 miljard gemoeid. Een deel van de ambitie kan worden waargemaakt via de green deal (stroomversnelling) die met Rijk, corporaties en aannemers is gesloten. De na verbouwing lagere energierekening mag binnen dat programma worden ingezet als investeringsbedrag. Mogelijk stelt Limburg extra geld beschikbaar. De provincie heeft al 50 miljoen euro gereserveerd voor de woningmarkt en de leefbaarheid.

Pagina 3: ‘Zesduizend bouwplannen kunnen de papiervernietiger in’

Reageer op dit artikel