nieuws

‘LCA-studie bruggen vol foutmarges’

bouwbreed Premium

F iberCore, producent van composietbruggen, is ontstemd over het uitlekken van het rapport ‘Vergelijkende LCA-studie bruggen’ van Beco. In een eerste reactie stelt directeur Simon de Jong dat de foutmarges in beschikbare milieudata ‘gigantisch’ zijn.

“Het rapport is nog niet goedgekeurd. Dat Cobouw het heeft gekregen vind ik schokkend”, aldus De Jong. “Het is in strijd met de gemaakte afspraken.”

In het rapport staat dat composietbruggen hogere milieukosten hebben dan bruggen van hout, staal en beton. In 2009 schreef Beco ook een rapport over bruggen. Toen was de conclusie tegenovergesteld. “Verwarrend voor opdrachtgevers”, bevestigt De Jong. “Het kan worden veroorzaakt door de gigantische foutmarges in milieudata.”

Volgens projectleider Leon Wolthers van Agentschap NL, de opdrachtgever van de studie, wordt het rapport niet integraal openbaar gemaakt. “In de loop van oktober publiceren we een artikel over de inhoud”. Ook Wolthers bevestigt dat de uiteenlopende uitkomsten van onderzoeken verwarrend zijn voor opdrachtgevers. “Er bestaat geen eenduidig begrip ‘duurzaam’. Opdrachtgevers moeten eerst voor zichzelf definiëren wat duurzaam inhoudt, daarna criteria stellen en methoden kiezen”, aldus Wolthers.

Rotterdam heeft 34 composietbruggen gepland voor fietsers en voetgangers. Mozafar Said van het ingenieursbureau Rotterdam reageert ontspannen. “Het is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. De productie van composietbruggen is minder goed voor het milieu dan die van betonnen bruggen. Maar de bruggen liggen in één dag en zijn onderhoudsvrij. Dat weegt voor ons zwaar. Aan de andere kant is voor bruggen van ultrahogesterktebeton vijfmaal minder materiaal nodig. We bekijken het per brug en situatie.”

Ook in Utrecht is overlast door uitvoering en onderhoud een ‘heet hangijzer’, aldus Frank van der Vaart van IBU Stadsingenieurs. “Wij stimuleren innovatieve constructies van verschillende materialen.”

Reageer op dit artikel