nieuws

Kristal cement graniet vervangt teermastiek op silo

bouwbreed Premium

Kristal cement graniet vervangt teermastiek op silo

De restaurateurs die iets moesten bedenken voor het betonherstel van de Zwarte Silo in Deventer zaten met de handen in het haar. Ze zochten een deklaag waarin parelgrind gespoten kon worden, net als de teermastiek die eerder op de gevel zat. De oplossing bleek kcg oftewel kristal cement graniet.

De Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEi) kocht de markante Zwarte Silo in Deventer om er uiteindelijk een horecagelegenheid van te maken. De cascorestauratie startte vorig jaar. “De Zwarte Silo is uit 1923, de beginperiode van de betonbouw. De kwaliteit van het beton bleek over het algemeen heel beroerd”, zegt Ron Spaan, restauratiedeskundige bij BOEi. “Op de meeste stukken was het gewoon te dun.” Carbonatatieschade noopte tot een eerste restauratie kort na de oorlog, zo legt Spaan uit. “Om het beton te beschermen is er een laag teer op gesmeerd. Daar is parelgrind ingestrooid. Eigenlijk was dat een soort verticale dakbedekking.”

Reageer op dit artikel