nieuws

Installatiemarkt gaat hard onderuit

bouwbreed Premium

De installatiemarkt gaat door de crisis hard onderuit. Bedrijven krijgen heel weinig opdrachten en wat ze aanpakken, gebeurt vaak met verlies, ziet Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-VNI. Daardoor regent het faillissementen.

Weinig opdrachten, veel werk met verlies

Als noodoplossing halen ze werk onder de kostprijs binnen, in de hoop zo de moeilijke jaren door te komen. “Dat kun je een paar keer doen, maar dat houdt een keer op.”

De branchevoorvrouw ziet genoeg werk in de toekomst, reden temeer te voorkomen dat de branche slinkt en de opgave straks niet aankan. Voortzetting van het verlaagde btw-tarief en een voortvarende start met de uitvoering van de maatregelen uit het energieakkoord kunnen volgens haar soelaas bieden.

De afgelopen week gingen twee vrij grote Brabantse installateurs onderuit. Het faillissement van Envo (130 medewerkers) in Eindhoven was amper uitgesproken of dat van Kwekel in Den Bosch (110 medewerkers) kwam erachteraan. Tal van bedrijven gingen hen in de afgelopen maanden voor. Daarbij nogal wat grotere spelers. Zoals Romijnders (230 werknemers), Koldijk (191 werknemers) en Meulenbeld (150 werknemers).

Nodig

Ontslagen zijn behalve voor de direct betrokkenen ook vervelend voor de branche, weet ze, die de mensen wellicht voorgoed kwijtraakt. “Terwijl ze over een tijdje hard nodig zijn. Wij roepen bovendien steeds dat mensen nodig zijn met een technische opleiding. Berichten over ontslagen helpen niet bij die boodschap.” Als het consumentenvertrouwen herstelt en de opgave in de bestaande voorraad op gang komt, komen de installateurs weer volop aan de bak, verwacht ze. “Particulieren gaan hun huis energiezuiniger maken, corporaties gaan hun verouderde woningen renoveren, veel woningen moeten verder worden aangepast voor ouderen omdat die langer dan voorheen thuis blijven wonen.”

Envo draaide in 2011 nog met winst. In 2012 werd een verlies gemaakt van 3 ton en alleen al in de eerste helft van 2013 liep het verlies op tot 7 ton. Zeventien gegadigden hebben zich gemeld voor overname van op het bedrijf of onderdelen ervan. Maandag maakt curator Stijn Hoppenbrouwers bekend welke bieders zijn uitverkoren.

Reageer op dit artikel