nieuws

Hof van Justitie blijft bij boete voor Kone

bouwbreed

Hof van Justitie blijft bij boete voor Kone

Het Europese Hof van Justitie heeft in hoger beroep de boete voor Kone Oyj en de Duitse en Nederlandse dochters van de liften- en roltrappenfabrikant van in totaal ruim 140 miljoen euro gehandhaafd.

Het bedrijf kreeg de boete in 2007 wegens kartelvorming in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Omdat het bedrijf meewerkte aan het onderzoek van de Europese Commissie naar het liftenkartel en de nodige informatie leverde, kreeg het voor de overtredingen in België en Luxemburg immuniteit. Kone wilde dat echter ook voor de overtredingen in Duitsland en Nederland.

In eerste instantie werd dat door de Europese rechter al afgewezen. Kone ging daarop in beroep omdat volgens de fabrikant de rechter de regels voor immuniteit en strafvermindering in kartelzaken niet goed had uitgelegd. Het Hof vindt van wel.

Reageer op dit artikel