nieuws

Helft consumenten kiest liefst zelf isolatieaannemer

bouwbreed

Meer dan de helft van de huizenbezitters kiest liever zelf een aannemer die energiebesparingsoplossingen aan zijn huis uitvoert.

Dat blijkt uit onderzoek van Agentschap NL. Het grootschalig verduurzamen van woningen per wijk blijkt daardoor niet haalbaar, aldus de onderzoekers. Efficiënter is om één aannemer hele huizenblokken te laten doen. Bij het kiezen van een aannemer laten consumenten zich niet alleen leiden door de prijs. Deskundigheid, betrouwbaarheid en ervaring zijn belangrijker.

Wel laten consumenten zich, voordat ze een aannemer kiezen, eerst liever informeren door energieleveranciers, de landelijke overheid of hun gemeente. Deze partijen worden als onafhankelijk en deskundig gezien. Slechts een op de vijf consumenten stapt voor een advies naar een bouwbedrijf.

Het maken en tonen van een warmtefoto, waarbij de energielekken in een woning te traceren zijn, prikkelt de belangstelling van bewoners voor energiebesparing, blijkt verder uit het onderzoek. Ook het vergelijken van het energieverbruik met de buren zet aan tot besparing.

Van de bewoners die al een huis verbeterd hebben, zegt 83 procent tevreden te zijn. Een hoger wooncomfort (79 procent) en een lagere energierekening (65 procent) worden het vaakst genoemd. Slechts een op de tien is tevreden omdat de kosten lager uitvielen dan verwacht. 6 Procent van de bewoners is ontevreden over de besparingsmaatregelen. Van deze groep zegt 51 procent dat de energierekening niet omlaag is gegaan en 44 procent dat het wooncomfort niet is verbeterd. Een op de vijf zegt dat de kosten hoger waren dan gedacht.

Ontevreden waren mensen ook over de uitvoering: “een moeizaam proces met veel rompslomp”; ook leverde de investering bij sommigen minder op dan verwacht en/of leverde de aannemer een slechte service. Het betere wooncomfort blijkt de meeste mensen positief te verrassen. Vooral warme voeten zorgen volgens de onderzoeker voor een “wow-moment”.

Twee van de drie bewoners zeggen de energiebesparende maatregelen te gaan aanbevelen bij vrienden en/of collega’s.

Reageer op dit artikel