nieuws

‘Goed dat grote bouwers druk opvoeren’

bouwbreed

Kleinere bouwbedrijven juichen de hervormingen van Bouwend Nederland toe. Zij verlangen terug naar de tijd dat collegialiteit een groot goed was.

Marten Wiersma (63) is al ruim dertig jaar lid van Bouwend Nederland. Onder de rook van Groningen, in het dorpje Aduard, heeft hij een bouwbedrijf. De vakman is blij dat zijn club eindelijk een andere koers gaat varen. “De laatste jaren is het er niet beter op geworden. Twee jaar geleden zeiden we met de Aannemers uit de regio: ‘Bouwend Nederland bakt er helemaal niets van. Misschien moeten we ook stoppen.’”Zover kwam het nooit. Het gevoel van collegialiteit, saamhorigheid woog zwaarder. De verandering kon niet uitblijven, beschouwt Wiersma. Dat Volker Wessels en Heijmans de druk opvoeren, kan volgens hem geen kwaad. “Misschien wordt de boel nu goed wakker geschud.”

Peter Meerman, directeur van Haafkes Veldwachter, is minder enthousiast over de opstelling van Volker Wessels en Heijmans. “Dat vind ik heel jammer. Het is niet mijn methode. Ik zou met Maxime om de tafel gaan zitten en samen de schouders onder een plan zetten. Er zijn mensen die 80 jaar een ziektekostenverzekering hebben, maar nooit ziek worden. Dat is toch ook geen reden om er uit te stappen? Als je iets wilt bereiken, help dan mee. Zet eigen mensen in. Bij die firma’s werken duizenden mensen. Neem belangrijke posities in.” Het is een duidelijk verhaal: een club van leden, een club door leden. Met vrijwilligers. Net zoals vroeger. Maar zit de iPod-generatie daar wel op te wachten? “De tijden zijn veranderd”, beaamt Wiersma, die tegen zijn pensioenleeftijd aanloopt. Lid zijn van een vereniging is geen automatisme meer. Verhagen heeft daarin gewoon gelijk: “Jongere aannemers zien het nut er niet meer van in. Halen hun informatie van internet en doen meer zelf. De collegialiteit verdwijnt, het zijn meer einzelgängers.”Wiersma geeft de moed niet op. Bouwend Nederland heeft volgens hem toekomst. “Er moet deskundige informatie zijn. Je kunt leren van elkaars kennis.”

Ook Meerman van bouwbedrijf Haafkes Veldwachter gelooft in betere tijden. Nooit heeft hij overwogen om Bouwend Nederland te verlaten. “Geen seconde.” Het hervormingsplan van zijn vereniging sluit volgens hem goed aan bij de wensen van de leden. “De afstand met de leden moet korter. Bouwend Nederland is niet voor niets een werkgeversclub.”

Verhagen maakt op Meerman een goede indruk. Hij mocht hem onlangs de hand schudden. “Vooral zijn driveom dichterbij de leden te staan spreekt mij aan.”Een clubgevoel. Meer collegialiteit. En een scherpere lobby. Kamerleden betwijfelen of dat ergens goed voor is. Meerman niet. “Elco Brinkman heeft met de stille diplomatie veel bereikt, maar de achterban kreeg dat onvoldoende mee. Dat heeft ook met de drukte van alledag te maken. De meeste aannemers zijn druk aan het werk, wonen geen lezingen bij. Bijeenkomsten worden matig bezocht.” Hoe pakken de veranderingen bij Bouwend Nederland uit? Komt Verhagen met een visie?

Barbara Visser van de VVD wil graag weten wat de bouw nodig heeft om te verduurzamen. Welke regels moeten worden afgeschaft? “Ik wil weten waartoe Bouwend Nederland op aarde is.”

Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) heeft ook nog een advies voor Verhagen. “Geef grote bouwers niet meer invloed. Dat lijkt me niet verstandig in een tijd van kleinschaligheid. In een tijd dat de grote bouwprogramma’s voorbij zijn.” Dreigen met opstappen, zoals Volker Wessels en Heijmans doen, vindt Monasch weinig chique. “Op die manier leg je een kleine bom onder je eigen organisatie.”

Wat er ook gebeurt, aannemer Henk Troost blijft lid van Bouwend Nederland. “Maar of er nu wat te halen valt in Den Haag waag ik te betwijfelen. Dat is vechten tegen de bierkaai. Welke voordelen de vereniging mij wel biedt? Dat bekijk ik nu.”

Reageer op dit artikel