nieuws

‘Gezonde ventilatie door gestuurde open ramen’

bouwbreed

Een woning die per saldo energie produceert, maar natuurlijk geventileerd wordt door het gestuurd openen van ramen en ventilatieroosters. In Sterksel verrijst de eerste woning volgens het Active House-principe in Nederland.

Hoogleraar TU Eindhoven bouwt eigen woning volgens principes van Slim Bouwen en Active House

Dat is g ezonder dan een woning met kleine dichte ramen en een centraal ventilatiesysteem, stellen de ontwikkelaars van het House of Tomorrow Today (HOTT). De bouwheer is Jos Lichtenberg, hoogleraar productontwikkeling aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Het ontwerp is van KAW/e architecten uit Eindhoven. Harry van Heeswijk van An Archi uit Zoetermeer treedt op als ‘bouwmeester’. “Ik zit midden in het web tussen ontwerp en realisatie”, legt Van Heeswijk uit.

De woning wordt zoveel mogelijk uitgevoerd volgens de principes van Slim Bouwen en Active House.

Slim Bouwen is een door Lichtenberg ontwikkelde visie op bouwen. Daarbij wordt de installatie van het bouwkundige gescheiden, wat flexibel en industrieel bouwen mogelijk maakt. Bovendien houdt het een herbezinning in op de milieubelasting door materialen. Dat leidde onder meer tot het Slimline-vloerconcept, een betonnen plafondplaat met ingestorte staalprofielen.

Active House is een visie op milieuvriendelijk en energiezuinig, maar gezond en comfortabel bouwen, van een door VKR Holding in Denemarken geïnitieerd internationaal netwerk. “De woning van Lichtenberg krijgt een overmaat aan zonnecollectoren en zonnecellen, zodat zelfs een elektrische auto geladen kan worden”, aldus Van Heeswijk. “We zoeken een eenvoudige installatie voor de domotica, waarop we bewegingsmelders en daglichtsensoren kunnen aansluiten en waarmee de ramen, zonwering en installaties bediend kunnen worden. We wilden alles prefabriceren, maar een deel van de installaties wordt toch ter plekke uitgevoerd. Dat komt door de vele partijen die aan het bouwproces deelnemen.”

De fundering op staal is door een traditionele aannemer uitgevoerd. Vorige week vrijdag is de begane grondvloer gestort. “We leggen de isolatie op de betonplaat. Daarop komt een cementdekvloer”, licht Van Heeswijk toe. “DNN uit Emmen levert de wanden, verdiepingsvloer en daken, gemaakt van Leeframe. De elementen worden samengesteld uit C-profielen van koudgewalst plaatstaal met aan beide zijden een dunne Rigidur-gipsplaat, waartussen een nieuw isolatiemateriaal van Isover.”

De elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties worden uitgevoerd door Timmers en AGO. Hurks Techniek levert de aluminium kozijnen en glazen gevels. De overige gevels krijgen een buitenschil van materiaalbesparend metselwerk op basis van de Beeksteen van CRH.

Volgens Van Heeswijk zou het ontwerp de Breeam-beoordeling ‘outstanding’ kunnen krijgen. De prestaties zullen worden gemonitord in het kader van onderzoek door de TU Eindhoven.

Reageer op dit artikel