nieuws

Gevels monteren volgens de eisen van deze tijd

bouwbreed Premium

Lean werken, precisie, snelheid en just-in-time leveringen. Dat zijn de kernwoorden rond de bouw van het Enschedese ziekenhuis Medisch Spectrum Twente. Gevelbouwer Alkondor Hengelo ‘timmert’ de 17.000 vierkante meter grote gevel in slechts één jaar tijd dicht. Een speciaal ontwikkelde afstandhouder biedt de bouwers 40 millimeter ruimte om maatverschillen in de achterconstructie op te vangen.

Alkondor is in Enschede verantwoor delijk voor de levering en montage van de totale buitengevel en alle stalen binnenkozijnen. De buitengevel verloopt van gesloten plaatwerk aan de achterkant tot een open, transparant vlies van gebogen glas op de hoek met de hoofdingang. Links hiervan bevindt zich een gefaceteerd glazen deel. Rechts verloopt het gevelbeeld stapsgewijs naar gesloten. Het gesloten deel bestaat uit geëmailleerd glas, bij de dakrand afgerond met composiet boeidelen. Een grote variëteit aan materialen dus, in een huid die als een stolp over het binnenwerk staat.

Dit binnenwerk laat zich lezen als een ruggengraat met zes vingers, met daartussen atria met archetypische huisjes erin. Aan de buitengevelzijde van de atria maakte bouwcombinatie Dura Vermeer/Trebbe/Te Pas een slanke achterconstructie van houten spanten met stalen liggers en trekstangen, waartegen Alkondor zijn aluminium achterconstructie en glazen gevelpanelen kwijt kan. Hierop wordt weer buitenzonwering bevestigd, in de vorm van horizontale lamellen. Vlaanderen: “De samenkomst van al deze disciplines vereist zeer nauwkeurig werken met minimale toleranties.”

Dat betekent dat alle afwijkingen in de constructie van hout en staal moeten worden opgelost in de aluminium constructie van Alkondor. Daartoe hebben we een soort klauw ontwikkeld die 40 millimeter speling biedt in alle richtingen. Dit is twee keer zo veel als de 20 millimeter die we normaal kunnen variëren.” Ook betekent de kleine speelruimte, dat niet alleen het glas, maar ook de aluminium frames waar het glas in zit, tot op de tiende millimeter precies moeten worden gebogen.

Extra taken

Het praktisch nadenken en lean werken brengt soms ook extra taken met zich mee. Door de hoofdaannemer werd op een gegeven moment bijvoorbeeld gevraagd of Alkondor ook de naden in het beton aan de buitenzijde wilde afdichten. Ze stonden daar immers toch op de steiger. En konden ze niet ook de folies aanbrengen? Vlaanderen: “Zo ontwikkelen we ons steeds meer tot totaalleverancier van geveloplossingen. Daar is de tijd rijp voor: aannemers werken tegenwoordig graag met partijen die hen op een bepaald gebied helemaal kunnen ontzorgen. En het heeft meer voordelen: als je niet alleen verantwoordelijk bent voor de gevelbeplating, maar ook voor de buitenzonwering, ben je toch extra gemotiveerd om te zorgen dat die buitengevel meteen exact goed staat.”

Wat Alkondor zelf in zijn bedrijfsvoering heeft veranderd om aan de moderne eisen te kunnen voldoen? “Wij leveren alles geprefabriceerd op de bouwplaats aan. Hier wordt alleen nog gemonteerd. Dat betekent dat we stevig vooruit plannen, want de levertijden van onze toeleveranciers bedragen zes tot acht weken. Daarbij werken we aan meerdere gevels tegelijk. We werken van de hoeken naar het centrum, waar we een strook overhouden om toleranties op te vangen. Zo kunnen we de gevels bijna helemaal dichtzetten met standaardmaten. Die laatste strook bestellen we ad hoc. Daar moet je dan natuurlijk wel even op wachten. Maar we zijn hier in februari van dit jaar begonnen en denken tegen het eind van het jaar bijna klaar te zijn. Dat is je winst.”

Projectgegevens

Architect:IAA architecten, Enschede.Bouw:Bouwcombinatie Dura Vermeer, Trebbe, Goossen Te Pas Bouw MST VOF.Installaties:Installatiecombinatie CUW bestaande uit Croon Elektrotechniek, Unica Installatietechniek en ingenieursbureau Wolter & DrosOplevering:begin 2016

Reageer op dit artikel