nieuws

Gebruik van buitendeur en dekvloer neemt af

bouwbreed

Het gebruik van bouwmaterialen neemt, in het kielzog van de daling op de woningbouwmarkt, sterk af. Met name de vraag naar buitendeuren, buitenkozijnen, hellende daken en dekvloeren daalt hard.

Dat blijkt uit de Marketing Score Card Marktomvang Nederland van marktonderzoeksbureau Bouwkennis. In dit onderzoek wordt de marktomvang van de bouwdelen systeemplafonds, tegels & lijm, pleisters, vloeren, daken, isolatie, wanden, gevels en deuren, kozijnen en beglazing vergeleken.

De vraag naar bouwmaterialen zal dit jaar, als gevolg van een daling van het aantal gereedgekomen woningen, fors lager uitkomen dan vorig jaar. Met name de omvang van de markt voor buitendeuren zal dit jaar flink kleiner worden, signaleren de onderzoekers. Zij verwachten een krimp van 34 procent. Ook de vraag naar buitenkozijnen (-32 procent), hellende daken (-23 procent) en dekvloeren (-21 procent) neemt bovengemiddeld af.

Volgens de onderzoekers is dit het gevolg van de toename van het aandeel meergezinswoningen in de nieuwbouwproductie. “Hierin speelt onder andere de afname van grote projecten ‘in de wei’ en de focus op binnenstedelijk bouwen een rol. In 2013 groeit het aandeel meergezinswoningen echter naar de helft van de totale woningnieuwbouwproductie.” Ook de problemen op de koopwoningmarkt, waardoor het aandeel huurwoningen oploopt, speelt een rol.

De productie van meergezinswoningen zal dit jaar naar verwachting wel met 5 procent afnemen. Het aantal opgeleverde twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en rijtjeshuizen daalt echter vele malen harder. Dit heeft ook gevolgen voor de isolatiemarkt, merken de onderzoekers op, “omdat er in een eengezinswoning gemiddeld meer isolatiemateriaal wordt verwerkt dan in een meergezinswoning”.

Bouwkennis voorspelt dat er dit jaar 40.000 woningen gereedkomen, 17 procent minder dan in 2012. Het aantal gereedmeldingen bereikt in 2014 met 38.000 woningen “hoogstwaarschijnlijk” zijn dieptepunt.

Voor 2015 verwacht Bouwkennis een stijging naar 45.000 nieuwe woningen. Deze stijging zal naar verwachting ook positieve gevolgen hebben voor fabrikanten en handelaren van bouwmateriaal, stellen de onderzoekers.

Reageer op dit artikel