nieuws

Fopgevel van Erasmus herbouwd

bouwbreed Premium

Fopgevel van Erasmus herbouwd

Op een onooglijk parkeerhofje achter de Laurenskerk in Rotterdam verrijst binnenkort een reconstructie van het geboortehuis van humanist en schrijver Desiderius Erasmus (1466-1536). Niet voor het eerst, vertelt organisator Sander van Reedt Dortland.

U herbouwt het geboortehuis van Erasmus?

“Nou, we willen de gevel reconstrueren.”

Van het originele huis? Dat is toch eind 19de eeuw al gesloopt?

“Klopt, en dat is vervangen door een fopgevel. Die is vervolgens gesneuveld in het bombardement van 1940.”

U reconstrueert dus een fopgevel?

“Ja, maar deze wordt veel beter dan de vorige. Die oogde 18de-eeuws, wij gaan terug naar het 15de-eeuwse origineel.”

Klinkt toch nep.

“We gebruiken echte historische materialen. Veel bezoekers zoeken een historische verwijzing naar de beroemdste Rotterdammer. Die maken wij.”

Zal wel wat kosten?

“Ja, zo’n twee ton. Maar een bouwer is bereid het te betalen. De uitvoering verzorgen ze ook, door inzet van zij-instromers.”

Wat een creativiteit. Krijg je daarmee geen heus museum achter de gevel?

“Nee, tenzij er uit de prijsvraag die we uitschrijven nog een leuk idee komt. Het is puur een gevel tegen de achterkant van een Xenos-winkelmagazijn. Een permanente Erasmus-tentoonstelling komt in de gemeentebibliotheek, een stukje verderop.”

Gaat Xenos niet overstag voor een leuke slogan op de gevel?

“Hoeft niet, zij stellen hun achtergevel al beschikbaar. Wij hoeven geen museum. Als vijf- tot zesduizend boeken van en over Erasmus uit de peperdure geconditioneerde bibliotheekkluis hierheen komen, redden we het financieel niet.”

Waarom nu pas een gedenkplek?

“Waarom is Erasmus ‘saai’? Omdat wij onze samenleving inrichtten zoals hij het begeerde: humanistisch. Wat hij zei was in zijn tijd ongekend, dat kostte je het leven. Afschaffing van lijfeigenschap, vrijheid van meningsuiting. Wij vinden dat normaal.”

Reageer op dit artikel