nieuws

Extra levens gebouw gaan meetellen

bouwbreed Premium

Extra levens gebouw gaan meetellen

Het gebouw met extra levens lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Markt en overheid zetten hun tanden in een bepalingsmethode voor toekomstbestendig bouwen.

De bepalingsmethode is naar verwachting gereed in het voorjaar van 2014. Overheid en marktpartijen willen met dat beoordelingskader stimuleren dat gebouweigenaren en aannemers meer gaan nadenken over de toekomstwaarde van hun gebouw. Met een plan b en een plan c zou leegstand worden voorkomen, zo heerst de gedachte. In de overheidscriteria voor duurzaam inkopen ontbreekt het simpelweg aan een bepalingsmethode, waarmee objectieve uitspraken gedaan kunnen worden over het ‘adaptief vermogen’ van het gebouw zelf. Daardoor komt de focus vooral te liggen op materiaalgebruik en energieprestaties. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat ook betrokken is bij het proces, laat weten dat er geen nieuwe eisen in het Bouwbesluit komen. 

Reageer op dit artikel