nieuws

Effect energiefonds onzeker

bouwbreed Premium

Het is de vraag of het energiebesparingsfonds voldoende oplevert. Dat zeggen onderzoekers van CE Delft en het ECN.

Onderzoekers zetten vraagtekens bij effect energiebesparingsfonds

“Veel hypotheken staan onder water. Het is de vraag of die eigenaren zin hebben zich nog verder in de schulden te steken voor hun woning”, reageert onderzoeker Martijn Blom van CE Delft. Ook onderzoeker Casper Tigchelaar van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is voorzichtig. “In de koopsector gebeurt al vrij veel, het is moeilijk daar nog extra te stimuleren. Mensen die hun ketel vervangen kiezen al voor een HR-ketel. Een risico is dat de meeste leningen niet zozeer naar isolatie maar naar HR-ketels en zonnepanelen zullen gaan. Mensen investeren daar al veel in. En sommige provincies en gemeenten hebben al een eigen energiebesparingsfonds.”

De installatiebranche is blij met het leningenstelsel, maar eveneens genuanceerd over het effect. “Je hebt niet de garantie dat mensen in beweging komen”, reflecteert voorzitter van de Nederlandse Isolatie Industrie (NII) Dick Tommel.

CE Delft onderzocht in 2009 de kansen en knelpunten van een dergelijk fonds. De kansen waren aanzienlijk, dat is nog steeds zo. “Circa 2,5 miljoen woningen komen in aanmerking voor na-isolatie”, stelt Blom. “Dit fonds kan de maatregelen voor zo’n 30.000 woningen financieren. Het is dus vooral een belangrijke eerste stap. We zijn er nog niet.” Hij wijst erop dat hypotheekverstrekkers ook een duit in het zakje kunnen doen. “De lagere energienota verkleint het risico dat mensen hun hypotheek niet kunnen betalen aanzienlijk. Banken krijgen meer zekerheid. Dit kunnen ze belonen met een korting op de bestaande hypotheek.”

Minister Blok (wonen) publiceerde afgelopen week zijn plannen voor het fonds. Er wordt al jaren over gesproken, nu lijkt het erop dat het per 1 december 2013 het licht ziet.

Onderzoekers zetten vraagtekens bij effect energiebesparingsfonds

Per wanneer: 1 december 2013

Omvang: 300 miljoen euro

Voor wie: eigenaar-bewoners

Leningen: 2500 tot 25.000 euro, tegen 3-3,5 procent rente, looptijd 7 tot 10 jaar

Wat:o.a. dak-, gevel-, en vloerisolatie, HR++-beglazing, warmtepompen, zonneboilers, zonnepanelen, HR-ketels, maatwerkadvies

Onderzoekers zetten vraagtekens bij effect energiebesparingsfonds

Energiebesparingsfonds

Reageer op dit artikel