nieuws

Dynamiek neemt toe op huizenmarkt

bouwbreed Premium

De dynamiek op de woningmarkt neemt toe, valt makelaarsvereniging NVM de ontwikkelingen in het derde kwartaal van dit jaar samen. De prijsdaling vlakt af. Hij zet door, maar minder dan eerder werd verwacht.

NVM ziet prijzen langzamer dalen

Bordjes met ‘verkocht’ konden het afgelopen kwartaal een stuk vaker worden geplaatst dan in de drie maanden daarvoor. In totaal werden ruim 30.000 verkopen beklonken, een stijging met 10 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

Over die periode zag de NVM ook al een bescheiden stijging van de verkopen. “Het is voor het eerst sinds 2005 dat in twee opeenvolgende kwartalen het aantal transacties is toegenomen”, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker naar omstandigheden tevreden vast.

Een opsteker temeer, weet hij, omdat normaal gesproken het aantal transacties in het derde kwartaal altijd daalt. Nederlanders plegen zich in de vakantietijd als regel wat minder bezig te houden met huizenjacht.

Vergeleken met dezelfde periode vorig werden zelfs bijna 20 procent meer woningen verkocht. Toch maakt de toename van de verkopen nog bij lange na geen einde aan het enorme aanbod. In totaal wachten volgens de schatting van de NVM nog 225.000 woningen op een koper.

Prijsdaling

Na eerdere forse prijsdalingen ging de afgelopen drie maanden nog gemiddeld 0,6 procent van de prijs af. In de eerste twee kwartalen van dit jaar samen was de prijsdaling 2,8 procent. Over een jaar gerekend vanaf 1 oktober vorig jaar, verminderden de prijzen met 3,6 procent. De gemiddelde verkoopprijs ligt nu op 205.000 euro.

De trend van een nog even aanhoudende maar wel afvlakkende prijsdaling zet de komende tijd door, denkt Hukker. De verwachting van een juist extra sterke prijscorrectie als gevolg van de nieuwe hypotheekregels die per 1 januari van kracht werden, is tot nu toe niet uitgekomen.

Reageer op dit artikel