nieuws

De bananenrepubliek

bouwbreed Premium

Met stijgende verbazing valt te kijken naar de bananenrepubliek aan gene zijde van de Atlantische Oceaan, de Verenigde Staten dus. Enkele Republikeinen van het type Boston Tea Party, de meest notoire rechtse ballen dus, kunnen daar een wereldmacht in gijzeling nemen en kapot maken. Dan heb ik het niet eens over het stilleggen van de […]

Met stijgende verbazing valt te kijken naar de bananenrepubliek aan gene zijde van de Atlantische Oceaan, de Verenigde Staten dus. Enkele Republikeinen van het type Boston Tea Party, de meest notoire rechtse ballen dus, kunnen daar een wereldmacht in gijzeling nemen en kapot maken. Dan heb ik het niet eens over het stilleggen van de overheid – dat werkt naar alle waarschijnlijkheid alleen maar gunstig voor de economie, zie de eerste honderd dagen van Balkenende I – maar over de gevolgen voor de wereldeconomie.

Cruciaal wordt 17 oktober, de dag waarop de VS het vastgestelde schuldenplafond weer eens gaat overstijgen. Dat moet dan worden verhoogd. Gebeurt dat niet, dan kunnen rente en aflossing van de staatsschuld van inmiddels ruim boven de 100 procent, niet langer betaald worden. Het laat zich raden hoe de financiële markten wereldwijd daarop zullen reageren.

Door de verwevenheid van economieën is het evident dat we dan weer in een nieuwe financiële crisis terechtkomen. Het is dus te hopen dat de opstandige Republikeinen dit horrorscenario ook zien en hun verantwoordelijkheid nemen. Tegen Obama en zijn gezondheidswet zijn, kan geen reden zijn om de wereld in een nieuwe crisis te douwen.

Wat zijn we dan gelukkig in ons land. Ook hier politici die er telkens weer blijk van geven van hun gezond niet te weten. Gelukkig krijgt elke overheid het volk dat zij verdient. Anders was de volksopstand en zelfs revolutie allang ontketend. Nu kunnen we het nog lacherig afdoen als domheid.

Eén ding moet je Rutte wel nageven. Het staatsrecht kan worden herschreven. Het begon al met niet langer per onderwerp onderhandelen, maar uitruilen van onderwerpen. Dat hij daardoor kampioen nivellering is geworden, neemt hij voor lief. De belangrijkste noviteit is echter wel dat niet de regeringsfracties het voor het zeggen hebben, maar de oppositie. Dat is nog nergens ter wereld vertoond. Het maakt verkiezingen wel heel lastig. Je moet immers goede oppositie kiezen, de regeringspartijen doen er niet meer toe. Op weg dus naar een bananenrepubliek, pardon, koninkrijk.

Reageer op dit artikel