nieuws

Dakpan uit luiers komt eraan

bouwbreed Premium

Wegwerpluiers veroorzaken een enorme afvalberg, en daaraan wil recyclingspecialist Knowaste een einde maken. In Schotland deed het bedrijf een proef met recycling van luiers tot onder meer dakpannen. Woordvoerder Thomas Spencer ziet een groeimarkt.

Hoe verander je luiers in dakpannen?

“De luiers gaan een processor in die ze splitst in plastic en vezels. Van het plastic kun je nieuwe producten maken. We gebruiken overigens alle absorberende hygiëneproducten, ook maandverbanden en incontinentieluiers.”

Bah, klinkt vies.

“Ja, maar ze worden wel onder hoge druk gereinigd.”

Hoeveel dakpannen haal je nou uit één luier?

“Ik weet het niet. Dat doet een gespecialiseerd bedrijf, wij leveren alleen de grondstof.”

Zijn ze sterk?

“Zeker, voor de productie gebruiken we niet alleen plastic, we verwerken er ook vezels in. De grondstof is ook geschikt voor productie van fietshelmen, bankjes en spoorwegliggers. Je kunt door toevoegingen de sterkte vergroten.”

Halen jullie de luiers huis aan huis op in Schotland?

“Nee, in het proefproject haalden lokale vuilophaaldiensten de luiers op. Burgers kunnen ze naast de gewone zak op de stoep zetten.”

Levert dat genoeg op om een fabriek draaiende te houden?

“Ja, de proef was een succes. In het Verenigd Koninkrijk worden dan ook dagelijks ruim twee miljoen luiers weggegooid. We hadden al een fabriek in de Midlands, nu bouwen we een speciale voor verwerking van luiers.”

Een luierdakpan is zeker bruin?

“Nee, alle viezigheid wordt eruit gevist, dus je kunt ze in allerlei kleuren produceren. Van wit en crème tot oranje.”

Komt de luierdakpan naar Nederland?

“Dat is nog onbekend, producten uit gerecyclede luiers worden al wel verkocht in Canada, waar Knowaste vandaan komt. Maar in principe kunnen we aan de slag overal waar volle luiers in de vuilnis verdwijnen.”

Reageer op dit artikel