nieuws

Dakdekkersbedrijven druk met herstel stormschade

bouwbreed Premium

Dakbedekkingsbedrijven hebben hun handen vol aan het herstel van stormschade, meldt Vebidak. Alleen al aan spoedreparaties hebben ze hun handen vol.

Met name boven de lijn Amsterdam-Enschede zouden veel schades zijn gemeld bij de bedrijven. Achterstallig onderhoud leidde in veel gevallen tot een gebrekkige stormbestendigheid, zo constateert Vebidak. Dit is een brancheorganisatie voor bedrijven in bitumineuze en kunststof dakbedekkingen. Daags na de storm die maandag huishield, peilde Vebidak onder zijn leden of ze veel vragen krijgen om schade te herstellen.

Dat bleek het geval. Dakdekkersbedrijven in de regio Groningen en in de Bollenstreek bijvoorbeeld gaven te kennen dat het alle hens aan dek is. Het voltallige personeel moest worden ingezet voor spoedreparaties.

Na iedere flinke herfststorm volgen meldingen van schade aan daken maar, concludeert de dakenbrancheorganisatie, deze keer meer dan in voorgaande jaren. De teruglopende staat van daken zou een oorzaak zijn. Als gevolg van de economische crisis wordt bezuinigd op het onderhoud, zien dakdekkers.

Zonder regelmatige inspecties worden gebreken niet gesignaleerd en dus ook niet gerepareerd. Een kapotte dakbedekking kan ertoe leiden dat de ondergrond of zelfs de hele dakconstructie rot wordt. Deze ontwikkelingen kunnen een rol hebben gespeeld bij wat re gelmatig gebeurde: niet alleen dakbedekkingen maar ook complete ondergronden en zelfs hele dakconstructies waaiden weg. Slechte daken die bovendien al flink te leiden hebben gehad van eerdere stormen, kregen deze week hun laatste zetje, overweegt een bouwtechnische adviseur van Vebidak verder.

Reageer op dit artikel