nieuws

Concurrenten slaan de handen ineen voor het goede doel

bouwbreed Premium

Bouwvakkers, installateurs en leveranciers pakten tijdens ‘verduurSaamdag’ het pand van Stichting Inloophuis Oude IJssel aan, een vrijstaande jaren zestig woning aan de Plantenstraat in Doetinchem. In een mum van tijd kreeg die nieuwe kozijnen, ruiten, vloer- en gevelisolatie, dakplaten, een energiezuinige ketel met slimme meter, zonnepanelen en een zonneboiler. De werkzaamheden startten om zeven uur ’s morgens en ’s middags om vier uur werd het huis opgeleverd. “Wie zijn huis in een dag wil verduurzamen, zal een goed koffiezetapparaat nodig hebben”, grapt Bas Kiefmann van Comfort Company, dat hielp de gevels en vloeren te isoleren. En inderdaad: op 26 oktober is Plantenstraat 2 in Doetinchem een mierenhoop. Van kelder tot zolder krioelen installateurs, bouwvakkers en schilders door elkaar. Op steigers is het dringen en ook op het dak is het druk. Daar zijn monteurs panelen aan het plaatsen. Op het eerste gezicht ziet het er niet zo efficiënt uit, maar dat is schijn. Iedereen is heel gemotiveerd en zeker bereid om een ander een klusje uit handen te nemen. Want de deadline is keihard: om vier uur moet de woning opgeleverd en is er een feestelijke opening.

Pizzaoverleg

De aanpak van het gebouw, dat straks een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten wordt, is een initiatief van Stichting Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV). Als programmamanager is Jan Straatman verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van ADV. Straatman: “Op deze Achterhoekse duurzaamheidsdag wilden we met een project laten zien dat een huis snel verduurzaamd kan worden. Alleen: tot begin oktober hadden we nog geen geschikte woning gevonden. De zoektocht dreigde op niks uit te lopen, maar op het allerlaatst had wethouder Peter Drenth van Doetinchem de ingeving om dit pand aan te bieden. Alles viel op zijn plek, want het is voor een goed doel en het is een uitermate geschikt pand. Dus moesten we wel razendsnel schakelen.”

Straatman organiseerde een paar dagen later het zogenaamde ‘pizzaoverleg’. Hij nodigde directeuren en vertegenwoordigers van Achterhoekse aannemers, installateurs en leveranciers uit en deed zijn plannen uit de doeken. “Veel meer dan wat zelfgemaakte foto’s van de woning kon ik niet laten zien”, zegt Straatman. “En ik kon vaag wat vertellen over de hoeveelheid glas, waar houtrot zat en wat voor ketel er stond.” Maar het enthousiasme was er meteen, zo herinnert zich ook Eugene Wissing van ATAG, dat verwarmingsketel en zonnepanelen leverde. Wissing: “Alle geledingen uit de bouwkolom waren aanwezig. Al snel hadden we in de gaten: het gaat hier om de thermische schil en om de installatietechniek. Vervolgens bood elk bedrijf aan wat nodig was in de puzzel.” Het was een euforische avond, vindt Straatman: “Na de keuze om er samen voor te gaan werden razendsnel knopen doorgehakt. Gewoon aan de gang gaan, dat is echt Achterhoeks. En wat mooi is: concurrenten die elkaar doorgaans de tent uitvechten sloegen nu de handen ineen.”

Voorbereiding

Kort daarna beleefde de huidige antikraakbewoner Gerrit Geuvers de eerste invasie. Vijfentwintig man kwamen alles opmeten en de staat van het huis nauwkeurig bekijken. Iedereen ging aan het rekenen, tekenen, bestellen of prefabben. De snelle duurzaamheidsactie vroeg heel veel voorbereiding. En er waren nog een paar extra maatregelen ter plekke nodig om op 26 oktober om 7.00 uur te starten. Zo heeft van tevoren Bergevoet Asbestsanering haar werk gedaan.

Zaterdag was het dan zo ver. Gerrit Geuvers zat nog te ontbijten toen de werkmannen verschenen. Hij is opgetild en buiten gezet. Daarna barstte het bouwgeweld los. “Om kwart over zeven ging het eerste kozijn eruit en om acht uur stond een schilder het nieuwe kozijn al te verven”, vertelt Straatman. En dat gebeurt met alle kozijnen. Ze worden voorzien van in totaal ongeveer 100 vierkante meter HR++ dubbele beglazing. Alleen de architectonische raampartij boven de voordeur blijft behouden. Daar komt een extra glaspartij achter. Het dak wordt geïsoleerd met Kingspan- en Isover-platen voor een Rc-waarde van 3,5. Oldenhave en Atag plaatsen een HR107-ketel. Een zonneboiler gaat voor water- en ruimteverwarming zorgen. En op het dak worden pv- en zonnepanelen gelegd, op zo’n manier dat er niet veel verschil te zien is. In de gevels gaan EPS isolatieparels waardoor een Rc-waarde van 2,2 wordt bereikt. In de vloeren komt een isolatielaag van 22 centimeter voor een Rc-waarde van 2,5. De woning gaat van energielabel G naar A, het energieverbruik zal met meer dan 60 p rocent afnemen. En dat scheelt zo’n 3000 euro aan stookkosten per jaar.

En is dit voor herhaling vatbaar? Of beter gezegd: is zo’n eendagsverduurzaming in serie toepasbaar? Bij zo een als vandaag – zonder grote ingrepen als bijvoorbeeld een dakvervanging – kan dat wel, zeggen alle betrokkenen. Maar dat vraagt een andere manier van werken. “Dit is het ultieme voorbeeld van ketensamenwerking”, zegt Bas Kief mann. “Hier zie je de nieuwe manier van bouwen.” Ook Jan Straatman ziet toekomstmogelijkheden. “Bij ADV zagen we al snel: in duurzaamheid moet je investeren. Je kunt dit heel goed samen doen, maar dan moet je als bedrijf het denken in takenpakketten en meerwerk loslaten. Dat zie je vandaag op de bouwplaats heel goed. Als de gezamenlijke ambitie er is, zijn mensen snel bereid werk van elkaar over te nemen en dan gaat het hard. Vandaag deden we het voor het goede doel en dat geeft een kick. In de toekomst is het zaak om te kijken hoe we er allemaal wat aan over houden.”n

Reageer op dit artikel