nieuws

‘Cao-akkoord kleinmetaal getuigt van realiteitszin’

bouwbreed Premium

Het dit weekend gesloten akkoord over de cao Metaal en Techniek “getuigt van realiteitszin”, vindt onderhandelaar Hep van Luunen van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). De sociale partners kwamen onder meer een loonsverhoging overeen.

De nieuwe cao-afspraken hebben een looptijd tot 1 maart 2015. Per 1 oktober volgend jaar gaan de lonen met 1,5 procent omhoog. De totale inkomensverbetering bedraagt volgens vakbond CNV Vakmensen gemiddeld 3,5 procent.

Onderhandelaar Van Luunen, die onder meer namens Uneto-VNI, de Koninklijke Metaalunie en VIB spreekt, is vooral tevreden over het feit dat de loonstijging “binnen de perken” is gebleven. Hij is bovendien blij dat de lonen dit jaar niet omhoog gaan.

De sociale partners zijn onder meer overeengekomen dat jongeren een extra bonus krijgen – de jeugdschalen worden met 3 procent verhoogd – en oudere werknemers hun recht op vroegpensioen (VPL) behouden, mochten ze door de crisis hun baan kwijtraken. De premie voor het vroegpensioen wordt voortaan door de werkgevers betaald. Daarnaast wordt onderzocht of het inroosteren van een vierdaagse werkweek voor oudere werknemers mogelijk kan worden gemaakt.

Het akkoord kwam tot stand na een lange reeks stakingen. De cao-onderhandelingen voor de groot- en kleinmetaal liepen in de zomer stuk. Werknemers die vallen onder de cao’s metalektro en metaaltechniek voerden sinds 20 september elke maandag en vrijdag actie, steeds in andere regio’s en bij andere bedrijven. De werkgevers en vakbonden in het grootmetaal zijn nog niet nader tot elkaar gekomen.

Achterban

Nu de sociale partners akkoord zijn, is het woord aan de achterban van de brancheorganisaties en vakbonden. Zij krijgen komende weken de tijd om zich uit te spreken.

Van Luunen verwacht dat de werkgevers het onderhandelingsakkoord in de loop van deze maand zullen goedkeuren. “Dit akkoord biedt bedrijven rust op arbeidsvoorwaardengebied en is een goede basis om het overleg over een nieuwe pensioenregeling af te ronden.”

Ook onderhandelaar Marco Hietkamp van vakbond CNV Vakmensen toont zich tevreden. Hij noemt de overeenkomst “zeer aanvaardbaar”.

De kleinmetaal (Metaal en Techniek) is met zo’n 325.000 werknemers een van de grootste cao’s in Nederland. In het akkoord zijn vijf sectoren vertegenwoordigd, waaronder metaalbewerkingsbedrijven, technisch installateurs en isolatiebedrijven.

Reageer op dit artikel