nieuws

Breuk in koningskoppel Strukton en Ballast Nedam

bouwbreed Premium

De samenwerking tussen Strukton en Ballast Nedam heeft een forse deuk opgelopen. De keuze van Ballast Nedam om met Heijmans mee te dingen naar grote projecten drijft de onderneming van Gerard Sanderink in de handen van de Zuid-Duitse bouwer Züblin.

Sanderink zoekt samenwerking met Züblin

Sanderink is geraakt. Verrast dat Ballast Nedam met Heijmans jaagt op grote integrale projecten. Alsof de samenwerking tussen Strukton en Ballast geen verleden heeft. De bedrijven werken momenteel eendrachtig aan de ondertunneling van de A2 in Maastricht en de grootschalige verbeteringen aan de A15 tussen Maasvlakte en Vaanplein. Een ander paradepaard is de renovatie van de brug bij Ewijk. “Ik ben teleurgesteld in Ballast Nedam. Onverwacht kiest het bedrijf voor samenwerking met Heijmans”, zegt Sanderink. Het afhaken van Ballast Nedam is voor Strukton aanleiding de combinatie op te zoeken met aannemer Züblin en projectmanager Fluor.

“Voor grote projecten, zoals in publiek-private samenwerking, heb je grote financieel krachtige partners nodig”, stelt Sanderink. “Züblin is een sterk bedrijf. Daar staat Strabag achter. Zeker nu de overheden minder te besteden hebben, is het belangrijk dat we goede partijen om ons heen hebben. Sterke partners vind je alleen als je zelf ook iets te bieden hebt. En dat heeft Strukton op het gebied van de techniek. Wij laten zien dat we durven en ook kunnen. Kijk naar ons werk aan de Noord-Zuidlijn bij het Centraal Station in Amsterdam en de afzinktunnel in Zuid-Korea.”

Ballast Nedam geef aan bij elk project opnieuw te zoeken naar de beste combinatie. “De keuze heeft te maken met aanvullende kennis en kunde maar ook met de beschikbare capaciteit”, zegt woordvoerder Adrie van Kessel. Onverlet daarbij blijft volgens de beursgenoteerde onderneming van bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx dat Ballast Nedam gelooft in langjarige samenwerking en het werken in joint ventures met verschillende partijen.

Struktons nieuwe voorkeurspartner Züblin maakt deel uit van Straba g SE, een Duits-Oostenrijks concern dat vorig jaar een omzet realiseerde van 14 miljard euro.

Reageer op dit artikel