nieuws

Bouwlaserstatief wordt steeds slimmer

bouwbreed

Een statief met afstandsbediening maakt het in hoogte verstellen van een bouwlaser een stuk eenvoudiger. In de toekomst gaat het systeem het zelfs helemaal alleen regelen, zonder handbediening op afstand.

Octrooi NL1039289 betreft een ‘werkwijze v oor het stellen van een laser alsmede een statief’. Uitgangspunt is een laserbehuizing met een zelfrichtende, roterende lijnlaser op een in hoogte verstelbaar statief. Dit soort bouwlasers wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het aanbrengen van een systeemplafond in een ruimte. De vloer is meestal nog niet geëgaliseerd en de monteur moet de positie van het gewenste plafond bepalen ten opzichte van een referentiepunt dat de aannemer op een van de wanden heeft aangebracht. Het statief met de laser komt ongeveer in het midden van de ruimte te staan en na het aanzetten zorgt de laser zelf dat de uitgezonden lichtbundel mooi waterpas gaat lopen.

Vervolgens moet de lichtbundel op de juiste hoogte worden gebracht ten opzichte van het referentiepunt. Dat kan door te draaien aan de slinger van het statief, waardoor via een tandheugel de laserbehuizing omhoog of omlaag beweegt. “In je eentje is dat bijna niet te doen, vertelt Ilhan Icoz. “Dan loop je steeds 20 tot 30 meter van de muur met het referentiepunt naar het statief met de laser en weer terug, om afwisselend aan de slinger te draaien en de hoogte van het lichtpuntje op de muur te controleren. Eigenlijk moet je hiervoor met z’n tweeën werken, dan kan de een op de steiger of trap bij de muur blijven staan en aanwijzingen roepen naar degene die het statief verstelt.”

Binnen een paar maanden hoopt Icoz op de markt te komen met een statief voorzien van een gelijkstroommoter. Het valt in hoogte te verstellen via een draadloze afstandsbediening, zodat iemand ook in zijn eentje snel en precies de laserbundel op de gewenste hoogte kan brengen.

Alternatief

De tekst van octrooi NL1039289 gaat verder dan dit relatief eenvoudige statief met afstandsbediening. Als alternatief kan namelijk aan de muur op de gewenste hoogte een plaatje worden aangebracht met twee barcodes. Onder elkaar, gescheiden door een minder dan één millimeter brede, streeploze zone. Het statief is in dit geval uitgerust met een barcode-lezer die het laserlicht opvangt dat van een van de barcodes terugkaatst, bijvoorbeeld de onderste. De centrale verwerkingseenheid zorgt dan dat de motor in het statief de laserbehuizing omhoog brengt, totdat het licht precies de streeploze zone treft. Een tweede, nog geavanceerdere uitvoering van het systeem gebruikt een plaatje met twee of meer lichtsensoren en een ingebouwde processor die zelf berekent of het laserlicht te hoog of te laag op het plaatje valt en dit vervolgens draadloos doorgeeft aan de motor in het statief.

Reageer op dit artikel