nieuws

Bonden wijzen onderhandelingen cao metaal af

bouwbreed Premium

De stakingen in de metaalsector gaan door. Vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben een uitnodiging van de werkgevers in de metalektro om weer te gaan onderhandelen afgewezen.

Volgens Peter de Jong, onderhandelaar van CNV Vakmensen (metalektro), zijn de werkgevers niet ingegaan op de eisen die de bonden in hun ultimatum gesteld hebben. “Het lijkt erop alsof de werkgevers weer helemaal bij nul willen beginnen. Dat kan natuurlijk niet. We hebben al vier keer met elkaar rond de tafel gezeten, tevergeefs, we hebben ledenraadplegingen gehouden en we hebben een ultimatum gesteld met daarin concrete onderwerpen voor een nieuwe cao.”

Werknemers die vallen onder de cao’s metalektro en metaaltechniek voeren sinds 20 september elke maandag en vrijdag actie, steeds in andere regio’s en bij andere bedrijven. Vrijdag stonden stakingen in Friesland, Drenthe en Zuid-Holland op het programma. Maandag leggen de werknemers van onder meer installateurs en kabelaars rond Papendrecht, Alblasserdam en Doetinchem het werk neer.

Vakbonden eisen onder meer een “fatsoenlijke waardering van vakmanschap”. Dat betekent in hun ogen 2,5 procent meer loon; werkgevers houden vast aan de nullijn. Daarbij wijzen brancheorganisaties FME-CWM en Uneto-VNI op de moeilijke marktomstandigheden. “Wij vragen echt geen gekke dingen”, aldus CNV Vakmensen-onderhandelaar Marco Hietkamp (metaaltechniek). “We roepen de werkgevers op zo snel mogelijk weer terug naar de cao-tafel te gaan.”

Reageer op dit artikel