nieuws

Blok betwist onderzoek naar betaalbaarheid van huren

bouwbreed Premium

Hoeveel geld mogen corporaties precies ophalen bij hun huurders? De Tweede Kamer vergadert aanstaande donderdag over het woningwaarderingsstelsel. Volgens minister Blok (wonen) klopt het Rigo-onderzoek niet dat aangeeft dat de huren te hoog dreigen te worden.

Onderzoeksbureau Rigo publiceerde twee weken geleden een onderzoek waaruit blijkt dat de huren in Den Bosch stijgen terwijl de inkomens dalen. Steeds meer huurders betalen te veel, concluderen zij. Oorzaak is onder andere de gestegen werkloosheid.

Blok legt de resultaten van het onderzoek naast zich neer. De gehanteerde bedragen kloppen niet, stelt hij. Zo zijn de gebruikte bedragen voor de uitgaven van huishoudens een richtlijn en geen norm. “Alle uitgaven staan door de crisis onder druk.” Daarnaast houdt het onderzoek geen rekening met eventuele spaargelden, individuele omstandigheden en de energiezuinigheid van de woning. Ook stelt hij vragen bij de doorrekening van de energielasten. Uitgaven aan gas- en elektra in de huursector zijn in de periode 2009-2012 juist gedaald, zo heeft het CBS becijferd. Het Rigo-rapport becijfert daarentegen in de periode 2010-2013 een stijging van de energielasten van bijna 150 procent, terwijl de energieprijzen sinds 2009 zijn gedaald. “Voor de toekomst is het van groot belang dat de energielasten niet teveel gaan stijgen. […] Het kabinet geeft hiertoe een impuls aan energiebesparing in de gebouwde omgeving.”

Reageer op dit artikel