nieuws

Bijlmer: stedelijk, groen, betaalbaar

bouwbreed

Mooie woningen in een groen gebied in Amsterdam met veel voorzieningen. Dat moet wel een toplocatie zijn.

< Vervolg van pagina 1

De argumenten die klinken bij het startsignaal voor de renovatie van de eerste 110 kluswoningen in Bijlmerflat Kleiburg, klinken vertrouwd. Toen hij nieuw was, gebruikten de eerste bewoners dezelfde.

De Bijlmerramp 21 jaar geleden werkte als aanjager voor een grootscheepse wijkvernieuwing. Veel flats vervangen door laagbouwwoningen. Voormalig presentatrice van het NOS Journaal Noraly Beyer woont in de buurt. Zij is present om samen met minister Blok en de toekomstige bewoners de renovatie feestelijk in te luiden.

Het initiatief komt van het consortium DeFlat (KondorWessels Vastgoed en de bureaus Hollands Licht, Hendriks CPO en Vireo Vastgoed). Zij kochten het complex van corporatie Rochdale voor één euro. Een prijs, in het vooruitzicht gesteld voor een partij met een realistisch voorstel om het te behouden. De werkelijke kosten zijn lang geen schijntje, weet Elies Koot, projectontwikkelaar bij KondorWessels Vastgoed. Het gebouw was weinig waard, de grond eronder wel. De erfpacht werd voor een gereduceerd maar toch flink bedrag afgekocht. Duur is ook de vereiste renovatie. Die gebeurt met behoud van zoveel mogelijk bestaande elementen, schetst Koot hoe de kosten beheersbaar blijven. Zo is bovendien de duurzaamheidscore in elk geval hoog op het gebied van materiaal(her)gebruik.

Een en ander met als resultaat: woningen vanaf bijna 70.000 euro. Beyer: “Daarvoor koop je in het centrum nog geen garage.” Koot onderstreept dat algauw 20.000 extra nodig is voor het interieur.

Reageer op dit artikel