nieuws

Ballast betaalde campagne Hooijmaijers

bouwbreed Premium

Ruud Jacobs, voormalig directeur van Ballast Nedam, heeft meebetaald aan de campagne van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers.

Makelaar Van de K. zou betalingen via valse facturen hebben doorgesluisd naar oud-gedeputeerde

Dat heeft Jacobs verklaard tegenover de rechter-commissaris. Ook Hooijmaijers heeft verklaard dat hij het bouwbedrijf heeft gevraagd mee te betalen. Dat bleek dinsdagmorgen bij de behandeling van de zaak tegen makelaar Van de K. De makelaar zou volgens Justitie via zijn bedrijf betalin gen via valse facturen hebben doorgesluisd naar Hooijmaijers. In februari 2007 betaalde Jacobs aan Van de K. 4.165 euro. Dit geld werd vervolgens overgemaakt aan Move BV, een bedrijf van Hooijmaijers. De betaling van Ballast Nedam vond plaats na een diner in januari 2007 van Jacobs en commissaris Rob Boelen van Ballast Nedam met Hooijmaijers. Boelen kende Hooijmaijers van de VVD. Onderwerpen aan tafel zouden zijn: de verkiezingscampagne van Hooijmaijers en de woningmarkt. Hooijmaijers zou die avond hebben gevraagd of hij een factuur mocht sturen.

Op de factuur die de makelaar vervolgens stuurde naar Ballast Nedam, ter attentie van R. Jacobs, stond “adviezen inzake marktontwikkelingen Noord-Holland”. Jacobs ontkent echter dat hij Hooijmaijers betaald heeft voor adviezen over de woningmarkt. De gesprekken daarover zouden te weinig substantie hebben. “Als dat op de factuur zou staan, zou ik niet hebben betaald”, aldus Jacobs tegen de rechtbank.

Volgens Jacobs zou de factuur betaald zijn omdat “het een kwestie van vertrouwen is”. Ook zou door het digitaal goedkeuren van facturen het niet opgevallen zijn dat aan een makelaar werd betaald in plaats van rechtstreeks aan Hooijmaijers. Smeergeld is het niet, verzekert de oud-bouwdirecteur. “Hooijmaijers is nooit betrokken geweest bij projecten van Ballast Nedam.” Jacobs vertrok in augustus 2010 “om persoonlijke redenen” bij het bouwbedrijf. Toen Justitie in oktober 2012 bekendmaakte dat de bouwdirecteur verdacht werd van omkoping, zei het bedrijf “verrast en geschokt” te zijn.

> Pagina 7: oud-gedeputeerde is zich van geen kwaad bewust

Reageer op dit artikel