nieuws

Asscher: De bouwplaats is een nieuw begin

bouwbreed

Minister Asscher beseft dat het sectorplan Bouw geen extra banen oplevert. “Ik denk ook niet dat de eerste duizend bouwvakkers in de gaten hebben dat ze hierdoor kunnen blijven werken. Toch ben ik dan blij.” 


Houdt u van bouwplaatsen?

“Ik Amsterdam bezocht ik regelmatig de Noord-Zuidlijn – dat was niet altijd een feest – en had ik te maken met de verbouw van het Stedelijk Museum. De bouwplaats is een nieuw begin.”

Wat vindt u van het sectorplan bouw?

“Ik vind het mooi dat ouderen niet goedkoop de laan uit worden gestuurd, maar dat men ze wil aanspreken op hun ervaring, ambacht en vakmanschap en dat in combinatie met jongeren en leerbanen.”

FNV Bouw wil dat oudere bouwvakkers plaatsmaken voor jongeren…

“Ik begrijp FNV, maar ik vind dat geen goede boodschap. Op het moment dat je iedereen nodig hebt, geef ik geen geld uit om mensen te laten stoppen met werken. Ik geef het liever uit om mensen te laten werken. Deze aanpak is voor Nederland ook veel nuttiger.”

U draagt 60 miljoen euro bij, dat is 10 procent van uw budget voor sectorplannen. Zegt dat iets?

“Dat zegt iets over het belang van de sector, maar ook hoe vreselijk hard de sector geraakt is door de crisis. Deze sector verdient die 10 procent. Wij willen bouwvakkers hier lekker zien rondlopen in plaats van op de vismarkt zien. Ik zou het heel mooi vinden als we weer wat meer hijskranen gaan zien in Nederland.”

Reageer op dit artikel