nieuws

‘Adventure World was te besmet geraakt’

bouwbreed Premium

De Nederlandse eigenaar en topman Peter Jan Mulder trok maandag de stekker uit het Poolse pretparkproject nadat hij er niet in was geslaagd een vordering van Imtech van 22 miljoen te voldoen. “We hadden geen andere keus meer.”

Twee dagen na de faillissementsaanvraag klinkt hij aangeslagen door de telefoon. Peter Jan Mulder zucht een paar keer diep. “Wat ik nu ga doen? Eerst maar eens bijkomen van deze hectische periode.”

Mulder doelt op de afgelopen acht maanden, waarin hij zijn droom – de bouw van een megapretpark nabij Warschau – in duigen zag vallen nadat hoofdaannemer Imtech in februari zijn handen van het project aftrok en er een storm van negatieve publiciteit losbarstte.

“Sindsdien is het project besmet”, stelt Mulder vast. “Dan maakt het niet meer uit dat het project en de locatie geweldig zijn en de bouwvergunningen binnen waren.”

AWW had tot 30 september van dit jaar om Imtech 22 miljoen euro terug te betalen. De vordering vloeide voort uit de schikking die partijen in maart troffen en waarbij het contract tussen beide werd ontbonden.

Volgens Mulder is in de afgelopen periode met man en macht gewerkt om de financiering rond te krijgen. In dat geval had de claim van Imtech betaald kunnen worden. “Ons management en onze aandeelhouders hebben met de top 25 uit de internationale bankenwereld gesproken, maar ook met equity partijen en enkele private investeerders. Maar tevergeefs.”

Dat de financiering niet op orde was, geeft Mulder nu voor het eerst wel toe, al blijft hij erbij dat het opstappen van Imtech uiteindelijk voor de grootste problemen heeft gezorgd. “Dat heeft roet in het eten gegooid”, aldus Mulder.

Hoeveel schuldeisers worden getroffen door het faillissement, kan hij niet zeggen. Behalve Imtech is in elk geval architectenbureau AGS geraakt: dat vroeg enkele maanden geleden faillissement aan voor twee vennootschappen. Volgens Mulder zijn er verder “kleine vorderingen van diverse partijen”. “Mijn inschatting is dat die niet zullen omvallen.” Andere Nederlandse partijen die betrokken waren bij het project zijn Jora Vision, Vekoma, Tebodin en Hellebrekers Technieken.

Met het AWW-personeel is al eerder een afvloeiingsregeling getroffen.

Onderzocht wordt nog of er kans is op een doorstart, geeft Mulder aan. “Maar die zal ik persoonlijk niet meer meemaken”. Geloven in de kansen voor het Poolse pretpark doet hij echter nog steeds. De locatie vlak buiten Warschau is volgens hem perfect en de bouwvergunningen zijn inmiddels allemaal afgegeven.

Reageer op dit artikel