nieuws

Achterzetramen helpen energie besparen

bouwbreed

H et Flevogebouw werd in 1897 gebouwd als ambachtsschool. Het pand heeft enkelsteens muren. Dat zijn harde stenen, vertelt Erik van de Werfhorst van Bemog. Vochtproblemen zegt hij dan ook niet te verwachten. De buitenkant is monumentaal; daar mocht niets aan veranderen. Alle isolatie en isolerende beglazing is om die reden aan de binnenkant aangebracht. […]

H et Flevogebouw werd in 1897 gebouwd als ambachtsschool. Het pand heeft enkelsteens muren. Dat zijn harde stenen, vertelt Erik van de Werfhorst van Bemog. Vochtproblemen zegt hij dan ook niet te verwachten. De buitenkant is monumentaal; daar mocht niets aan veranderen. Alle isolatie en isolerende beglazing is om die reden aan de binnenkant aangebracht.

De beglazing bestaat uit 68 achterzetramen van het type Methermo van Metaglas. De Tielse fabrikant voerde een aantal van deze ramen brandwerend uit. De ramen zijn klepramen die allemaal open kunnen, zegt Linda Timmermans van Metaglas. Twee klepramen zijn telkens boven elkaar geplaatst. Het onderste meet 1500 bij 2000 millimeter; het bovenste 1000 bij 1500 millimeter.

De binnenkant van het Flevogebouw is afgewerkt met metalstud-wanden en isolatie. Op het dak staat een lucht/water-warmtepomp die het pand verwarmt en koelt. “Het gebouw heeft geen gasaansluiting”, zegt Van de Werfhorst, “alles gaat elektrisch.”Een deel van de elektriciteit komt uit de honderd zonnepanelen die op het dak zijn aangebracht. “Dat hadden er meer kunnen zijn maar vanwege de monumentale status blijft het aantal beperkt.” Van de Werfhorst gaat ervan uit dat alle maatregelen het energieverbruik met ruim 61 procent zullen verminderen.

Bemog wilde het Flevogebouw aanvankelijk verbouwen tot appartementen. Door de crisis ging dat plan niet door. De ontwikkelaar nam het zelf in gebruik omdat het huurcontract voor het vorige pandafliep. De renovatie van het Flevogebouw is uitgevoerd volgens de regeling ´Kantoren vernieuwen naar energieneutraal’ van Energiesprong.

Reageer op dit artikel