nieuws

Zonnepanelen op RDM Scheepsbouwloods leveren Heijplaat energie

bouwbreed

Zonnepanelen op RDM Scheepsbouwloods leveren Heijplaat energie

Een ‘smart grid’ helpt de woningen van Heijplaat nabij Rotterdam energieneutraal te maken. Zonnepanelen op de zuidzijde van de RDM Scheepsbouwloods leveren daarbij een deel van de elektriciteit.

Van Dorp Installaties uit Zoetermeer leverde de zonnepanelen. Paul van Dorp van het installatiebedijf vertelde op de Ecobouw over het project. De zonnepanelen zijn aangebracht op de lichtstraten die de onderliggende ruimte van daglicht voorzien. Tegelijk met het conserveren van de staalconstructie zijn aluminium profielen aangebracht waarop de zonnepanelen zijn gemonteerd. Beide elementen konden zo in één arbeidsgang worden gerealiseerd.

De zonnepanelen van de Scheepsbouwloods hebben zichzelf in Van Dorps berekening in vijftien jaar terugverdiend. Aan het eind van die periode volgt ook het eerste onderhoud waarbij de omvormers van de zonnepanelen wordt vervangen. Speciale programmatuur helpt de opgewekte elektriciteit tijdig te verdelen over de verbruikers.

Reageer op dit artikel