nieuws

Westerzon-project helpt stroom besparen

bouwbreed Premium

Corporatie Eigen Haard helpt huurders van twee woongebouwen energie te besparen met zonnepanelen. De panelen blijven tijdens de contractperiode van twintig jaar het eigendom van adviseur/installateur Zonnefabriek uit Amsterdam. Het project heet Westerzon en is volgens de corporatie en de leverancier het eerste in z’n soort.

De panelen staan op de daken van een woongebouw aan de Louise de Colignystraat en aan de Zoutkeetsingel. Het eerste dak bedient 24 huishoudens, het tweede tien. Elk huishouden betrekt elektriciteit uit zes panelen. De opbrengst per huishouden is begroot op 1200 kilowattuur per jaar. “Dat moet voldoende zijn om het overgrote deel van het stroomverbruik af te dekken”, zegt David van de Burg van De Zonnefabriek. Het gemiddelde verbruik van een huishouden in de complexen is 1600 kilowattuur.

De panelen zijn van de Chinese producent ET Solar. De omvormers komen van het Duitse SMA. “Dat zijn kwaliteitsproducten”, zegt Van de Burg. De omvormers maken geen deel uit van het paneel maar liggen op het dak. Mede daardoor wordt de vermogenselektronica volgens hem afdoende gekoeld. Elk huishouden heeft een eigen omvormer en een eigen m eter. Om die te kunnen bereiken met de kabels moesten de vloeren worden doorboord.

Van de Burg zegt dat de Zonnefabriek bij de keuze van de componenten niet over één nacht ijs ging. Het bedrijf heeft de systemen de komende twintig jaar in eigendom en onderhoudt ze. Mankerende onderdelen kunnen de opbrengst verminderen en dat treft de eigenaar in de portemonnee. “Eigen Haard betaalt voor een vooraf overeengekomen vermogen aan zonnestroom. Wordt dat niet gehaald dan moeten we het verschil bijpassen.” In de begroting draaien de panelen over een jaar genomen 850 uur op vollast.

Eigen Haard is de eerste corporatie die volgens deze constructie zonnestroom aanbiedt aan de huurders. Binnenkort volgt mogelijk een tweede project. De verhuurder denkt op die manier de woonlasten van de huurders te kunnen verminderen omdat zonnestroom goedkoper is. Andere corporaties overwegen volgens Van de Burg hetzelfde te doen. Eigen Haard stelt de installaties vandaag officieel in gebruik.

Reageer op dit artikel