nieuws

Werknemers metaal leggen het werk neer

bouwbreed

Metaalmedewerkers in de regio Rotterdam en Eindhoven leggen vandaag het werk neer. De actie, waar naar verwachting ongeveer 1750 mensen aan deelnemen, is de start van een aantal estafettestakingen, melden vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten.

De werknemers verzetten zich volgens de bonden tegen “verslechteringen” van de twee grote metaal-cao’s: metalektro (150.000 werknemers) en metaaltechniek (330.000 werknemers). Zij willen “kwalitatief goede cao’s waarin scholing, ontwikkeling en behoud van werk en vakmanschap centraal staan”.

De onderhandelingen tussen werkgeversorganisaties en vakbonden liepen in juni dit jaar stuk. Op 21 juni was er al een landelijke actiedag in Zoetermeer, waarbij in totaal 2500 werknemers staakten. Die actie was volgens vakbonden nog maar het begin.

De cao-grootmetaal (metalektro), die onder meer geldt voor werknemers in de automobielindustrie, scheepsbouw en vliegtuigbouw, is in juli dit jaar verlopen. De vakbonden willen in de nieuwe cao meer aandacht voor scholing, ontwikkeling van mensen, werkzekerheid, behoud van vakmanschap en zeggenschap over werktijden. “De werkgevers daarentegen lijken er vooral op uit om de invloed van de vakbonden op bedrijfsniveau terug te dringen en bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren”, stelt vakbond CNV Vakmensen in een schriftelijke aankondiging van de stakingen.

Leeftijdsdagen

Bij de kleinmetaal-cao (metaal en techniek), die onder meer geldt voor installatiebedrijven en metaalbewerkers, willen de bonden meer waardering voor behoud van vakmanschap. “De werkgevers willen de cao verslechteren, geen gelijk loon voor gelijk werk uitbetalen en afschaffing van de leeftijdsdagen”, aldus CNV Vakmensen. De werkgevers zijn wel bereid tot een loonsverhoging van 1 procent. De vakbonden vinden dit echter te laag, “gezien de inflatie en het feit dat de werknemers begin 2013 de laatste loonsverhoging hebben gekregen”.

Vandaag leggen werknemers van onder meer Imtech, Tata Steel, Heerema, Croon en Cofely het werk neer. De komende weken staan meer acties gepland op maandagen en vrijdagen.

Reageer op dit artikel