nieuws

‘Werkgelegenheid bouw aan de beterende hand’

bouwbreed

Werkgevers in de bouw zijn voor het eerst sinds begin 2012 positief gestemd over de werkgelegenheid voor de komende maanden. Dat stelt uitzendorganisatie Manpower op basis van eigen onderzoek. Collega-uitzenders houden echter een slag om de arm.

Van onze redactie econome

Caspar Jansen, directeur van uitzender de Haldu Groep (Halkers, Duoflex, Gromada en Welcam), dat circa 200 tot 250 uitzendkrachten in de bouwsector heeft, sluit zich aan bij de voorzichtige positieve geluiden. “We zien dat de vraag naar uitzendkrachten sinds deze zomer weer langzaam aantrekt. Aan het eind van het jaar komen we daardoor iets boven het niveau van 2012 uit. Dat is toch een lichtje aan het einde van de tunnel.” Volgend jaar zal die stijging doorzetten, verwacht de directeur. “Het zou me niet verbazen als we dan weer 5 tot 10 procent boven het niveau van dit jaar zitten.” Welke deelsector het meest opveert is volgens Jansen niet te zeggen. “Daar heb ik geen cijfers van. We zien wel dat de vraag naar mensen bij civiele bedrijven de laatste jaren het meest stabiel gebleven is.”

De arbeidsmarktbarometer van Manpower staat in de bouw op 4, voor het vierde kwartaal. Dat betekent dat het aantal werkgevers dat meer mensen nodig denkt te hebben, 4 procent hoger is dan het aantal dat juist verwacht te moeten inkrimpen. Dit cijfer is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. In het derde kwartaal stond de barometer op nul. Gemiddeld genomen zijn de 750 werkgevers die aan het onderzoek meededen somber over de arbeidsmarkt: de barometerstand staat net als vorig kwartaal op -3 procent.

Directeur Paul Muller van detacheringsbedrijf Tecline ziet nog “geen structurele verbeteringen” in de vraag naar flexibel personeel in de bouwsector. De uitzender, die met 100 tot 150 mensen in de bouw actief is, ziet wel dat bouwers sneller uitzendkrachten inzetten. “Bedrijven in de sector zijn tot op het bot gereorganiseerd. Dus wordt er eerder om flexibele arbeidskrachten gevraagd. Maar doordat het in de bouw nog niet beter gaat, hebben we nog niet te maken met een stijgende vraag.” In de techniek, waar Tecline ook actief is gaat het beter, stelt de directeur. “Daar hebben we sinds april dit jaar te maken met een opleving.”

Randstad wil niet op het rapport van Manpower reageren. “Omdat wij beursgenoteerd zijn, geven we geen informatie over de deelmarkten waarin Randstad actief is”, laat een woordvoerder weten.

Reageer op dit artikel