nieuws

Tapwater zonder legionella mag 50 graden warm zijn

bouwbreed Premium

Warm tapwater uit collectieve drinkwaterinstallaties hoeft niet heter te zijn dan 50 graden Celsius wanneer eventuele legionellabacteriën in het water aantoonbaar afdoende zijn bestreden. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten.

Koper/zilver-ionisatie is volgens het ministerie een probate manier om legionellabacteriën te bestrijden in collectieve drinkwaterinstallaties. Zulke installaties zijn te vinden in onder meer ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen en hotels. NEN 1006 schrijft voor dat het tapwater uit deze installaties minimaal 60 graden Celsius warm moet zijn; legionellabacteriën zijn niet bestand tegen deze temperatuur.

Dat zijn ze ook niet tegen koper/zilver-ionisatie. Leveranciers van de daarvoor benodigde elektrochemische apparatuur mogen hun opdrachtgevers adviseren de temperatuur te verlagen tot minimaal 50 graden Celsius wanneer ze een geslaagde praktijkproef hebben uitgevoerd.

Holland Watertechnology uit Driebergen zegt vooralsnog de enige leverancier van zulke apparatuur te zijn die met een officiële mededeling van het ministerie zijn opdrachtgevers een lagere tapwatertemperatuur mag adviseren. “Vorige zomer hebben wij de resultaten van onze pilot bij Infrastructuur en Milieu ingediend en het ministerie heeft die uitkomsten nu gefiatteerd”, zegt Leo de Zeeuw, commercieel directeur van Holland Water.

Reageer op dit artikel