nieuws

Straatverlichting via app op telefoon inschakelen

bouwbreed

De sterkte van de straatverlichting regelen via een app op je smartphone. De gemeente Stadskanaal biedt die mogelijkheid aan weggebruikers met ingang van 30 september.

Gemeente Stadskanaal voert besparingen verder op

Al vijf jaar geleden zette Stadskanaal de weg in naar verlichting op basis van zogeheten dynamisch telemanagement. Dit houdt in dat met behulp van slimme ict-oplossingen de straat alleen goed wordt verlicht op de momenten dat het nodig is. Bijvoorbeeld als zich verkeer aandient. Zodra het kan, zorgt het systeem ervoor dat de lampen worden gedimd. Op deze manier probeert de gemeente een goede balans te bereiken in een aanzienlijke energiebesparing zonder afbreuk te doen aan de veiligheid op straat.

Het aansturen van de led-straatverlichting door middel van een app op de mobiele telefoon is een doorontwikkeling van een systeem met een drukknop aan het begin van de straat. Hierbij kunnen fietsers en wandelaars de gedimde straatverlichting (20 procent licht bij duisternis) laten opgloeien naar 80 procent licht. “Toen we constateerden dat mensen dit toch om bepaalde redenen wel een gedoe vonden, je moet bijvoorbeeld afstappen, zijn we gaan kijken naar andere mogelijkheden om de verlichting te bedienen. En zo kwamen we op de app uit. Want je weet waar de masten staan en door middel van gps op de telefoon is bekend waar de persoon zich bevindt”, licht Henk Ensing, beleidsadviseur voor de openbare verlichting van de gemeente, toe. Van tevoren kan de weggebruiker dus straks de gegevens van de route in de telefoon invoeren en op pad gaan. Het systeem zorgt ervoor dat de weggebruiker op de juiste momenten van extra licht wordt voorzien.

Software

De techniek, zoals een geschikt beheerssysteem, had de gemeente grotendeels al in huis. Door middel van zogeheten segmentcontrollers van de firma Luminext kunnen 250 lichtmasten worden bediend. “Het is alleen een kwestie van software installeren.”

Het systeem communiceert met Android en iPhone en aan Windows wordt gewerkt. Luminext heeft ook de app gemaakt.

Stadskanaal verwacht met invoering van dynamische ledverlichting ‘op maat’ tot 2020 ruim 100.000 euro te besparen.

Reageer op dit artikel