nieuws

Steun Postcodeloterij voor Biomason-steen

bouwbreed

De Nederlandse Postcodeloterij heeft een prijs van 500.000 euro uitgereikt aan Ginger Dosier, oprichter en directeur van Biomason in North Carolina in de Verenigde Staten. Zij gebruikt bacteriën om van zand stevige bouwstenen te maken.

De bacteriën van de soort Sporosarcina Pasteurii, voorheen bekend als Bacillus Pasteurii, maken het enzym urease. Dat zet stoffen in de bodem om in carbonaten en ammonium, die in contact met kalk in water neerslaan als calciumcarbonaat, dat de losse zandkorrels aan elkaar lijmt. Het proces is in Nederland ontwikkeld bij GeoDelft in het kader van Smart Soils, gefinancierd door Senter. IBR Consult uit Haelen heeft zelfs biobouwstenen vervaardigd. Rob Wiegers, materiaalkundige bij IBR Consult, stelde dat een druksterkte van tientallen Newtons per vierkante millimeter haalbaar is. Dezelfde methode kan ook worden gebruikt om kleine scheuren in beton te repareren. In het verleden is bovendien gedacht aan het verharden van zandlichamen.

Maar wat in Nederland niet doorzet heeft Dosier blijkbaar wel voor elkaar gekregen. Zij vroeg patent aan in de Verenigde Staten. Haar bedrijf Biomason, gevestigd in de First Flight Technology Incubator nabij het Research Triangle Park in North Carolina, zou al zo’n 40.000 stenen hebben geproduceerd.

Green Challenge

De Postcodeloterij houdt jaarlijks een internationale prijsvraag, de Postcode Lottery Green Challenge. Dit jaar voor de zevende keer. Biomason kreeg de hoofdprijs, op de voet gevolgd door twee Nederlandse bedrijven, Ampyx Power uit Den Haag met het opwekken van energie met een zweefvliegtuig en Oscillating Foil uit Rotterdam met een biomechanische aandrijving voor schepen. Zij wonnen elk 100.000 euro. Of de bouwstenen van Biomason ook in Nederland op de markt zullen komen is onbekend.

Reageer op dit artikel