nieuws

Specialistisch betonwerk in de Wilhelminapolder

bouwbreed

Negen betonnen sculpturen samengesteld uit verschillende bolsegmenten worden verspreid over de Zeeuwse Wilhelminapolder. De ontwerpen van de Duitse kunstenaar Michael Beutler moeten de beschouwer bewust maken van het landschap en de hoogteverschillen.

Zev en maal vertrekken twee diepladers van de Rotterdamseweg in Delft. Diep in de nacht vervoeren zij elk twee betonnen bolsegmenten, vervaardigd door betonfabriek Vrijenban voor een artistiek kunstwerk in de Wilhelminapolder bij Goes. “De bollen hebben een diameter van 5 meter. We hebben besloten ze niet op locatie te storten, maar alle segmenten te prefabriceren”, aldus Bas Aalbers, directeur van de betonfabriek aan de Schie.

Aalbers vergelijkt het met het produceren van betonnen putten, maar dan met een bolle binnenmal van houten schijven en betonplex en een buitenmal van staal. De binnenmal kan worden weggelaten of aangepast aan de holle bolsegmenten. Hij wordt gelost met kleine vijzels.

Omdat de segmenten een gewicht hebben van 10 tot 40 ton heeft transporteur Van Schie een mobiele kraan op het terrein van betonfabriek Vrijenban gezet. Aalbers: “Ik kwam zo’n drie jaar geleden in aanraking met de plannen van de Koninklijke Maatschap Wilhelminapolder. Het kunstwerk van Beutler heet ‘Like suns setting three metres above true level’. Jan Zwarthoed uit Alphen aan den Rijn is de constructeur. Hij bepaalde de wapening en de dikte van de wanden van de holle bolsegmenten: aan de onderzijde zo’n 20 centimeter, naar boven toe uitlopend naar zo’n 30 centimeter. De plastische krimp wordt opgevangen door gegalvaniseerde staalvezels van Bekaert. Om de opwarming tijdens het verharden te beperken hebben we de buitenzijde van de stalen bekisting wit geschilderd. We produceren 28 segmenten, twee per week, met ingestorte hijsvoorzieningen. Van Schie zorgt voor het transport en de montage op ter plekke gestorte, onderheide poeren. De segmenten worden met compriband op elkaar gezet en afgevoegd. Het beton wordt gehydrofobeerd tegen vuil en graffiti.”

Voor betonfabriek Vrijenban is het een uitdagende opdracht, maar geen ongewone. Aalbers: “De kracht van mijn bedrijf ligt buiten het reguliere beton. Voor de boulev ard in Scheveningen bijvoorbeeld hebben we zo’n duizend verschillende elementen geproduceerd. We hebben een eigen mallenmakerij. Toen ik de fabriek overnam werden mortels en voetenzetters voor de kassenbouw gemaakt. Dat heb ik voortgezet, maar uitgebreid met wegenbouwmortels specialistisch betonwerk. We hebben veel ervaring met een combinatie van portland- en hoogovencement.”

Op het tasveld staan voorbeelden: geel gelakte kubussen, betonnen ‘boomstronken’, segmenten voor rotondes en andere producten. De kwaliteit van het beton is mede te danken aan een trechtervormige razendsnel lossende menger. Het is een Kniele, die zowel verticaal als horizontaal mengt. “Ik heb hem nu vijf jaar en hij he eft me nog nooit in de steek gelaten”, aldus Aalbers.

Reageer op dit artikel