nieuws

Restauratie De Drommedaris ‘klus uit duizenden’

bouwbreed

Restauratie De Drommedaris ‘klus uit duizenden’

De restauratie en renovatie van De Drommedaris in Enkhuizen is een klus uit duizenden. “Vier van onze timmerlieden leven zich helemaal uit. Dit is het echte restauratiewerk. Vanwege de teruglopende subsidies kan dit voorlopig wel eens het laatste in zijn omvang zijn” aldus projectleider Jan Schuijt van Hillen en Roosen in Amsterdam.

Het monumentale verdedigingswerk, dat vanaf het IJsselmeer uit de verte is te zien, wordt gebruikt als cultureel centrum. Het bouwwerk uit 1540 kon maximaal dertig mensen tegelijk herbergen, maar wordt geschikt gemaakt voor groepen tot 200 man. Vanwege de grote groepen bezoekers wordt de voormalige stadspoort van een trappenhuis en lift voorzien. Ook wordt geïnvesteerd in de vernieuwing van de toiletten en in installaties voor elektriciteit, verwarming en klimaatbeheersing.

Tijdens het ontmantelen van de lantaarn stuitten de bouwvakkers op fikse tegenvallers. Dikke balken van het houten dak, de carillontoren en andere constructies zijn grotendeels aangetast door de bonte knaagkever. Hillen en Roosen heeft zware draagconstructies aangebracht om te voorkomen dat de lantaarn, waarin het carillon is ondergebracht, doorzakt. De aangetaste balken worden stuk voor stuk vervangen. De 39 klokken van het carillon in de lantaarn zijn tijdelijk verwijderd en worden gerestaureerd.

Vooral het kleine rondeel van De Drommedaris baart zorgen. Het hele gebouw verzakt, maar het kleinste toren zakt iets meer dan zijn grote broer. Met een constructeur zoekt Hillen en Roosen naar een oplossing om problemen in de toekomst te voorkomen. “Het is nog niet bekend wat we met de fundatie gaan doen”, vertelt Jan Schuijt. Sloopwerkzaamheden tijdens de renovatie brachten de mankementen aan het licht. Precies boven de voormalige dodencel – van zwaar eikenhout – scheurt het gebouw in tweeën. Het gebouw werd in de jaren 1649 tot 1657 met twee etages opgehoogd, maar werd onvoldoende onderheid. Het grote rondeel kreeg toen zijn spitse dak met open koepeltoren.

Hillen en Roosen begon het werk in januari 2013 en zou een jaar later klaar zijn. Vanwege onverwachte tegenvallers is de oplevering op zijn vroegst in mei of juni 2014.

 

Badend in het gele licht van de lampen werkt een bouwvakker op de zolder, waar een zware steunconstructie is aangebracht. Een deel van de aangetaste balken wordt vervangen. Foto: Alex J. de Haan.

 

De werkplaats van Hillen en Roosen op de beganegrondvloer in het grote rondeel. Vanwege de extra werkzaamheden is naast De Drommedaris een tijdelijke romneyloods gebouwd, waarin de werkplaats straks wordt ondergebracht. Foto: Alex J. de Haan.

 

Gatenkaas lijkt het, maar dan met honderden kleine gangen van een enkele millimeter vlak naast elkaar. De houten kap is volledig aangetast. Tientallen injectiepluggen zijn in de zware eikenhouten balken geslagen. In de loop van de jaren zijn ze steeds gevuld met bestrijdingsmiddel tegen de bonte knaagkever. Tevergeefs. Foto: Alex J. de Haan.

Reageer op dit artikel