nieuws

Renovatie tot hoogste niveau verdienmodel

bouwbreed

Corporaties beperken hun energieprestatie-ambities bij renovaties in toenemende mate tot energielabel B, ziet Erik Franke. Volgens hem is dat uit financieel oogpunt niet nodig.

De architect en pionier in energiezuinige bouw ziet verdienmogelijkheden die ruimte maken voor renovaties, in één keer, naar een veel hoger niveau. Bijvoorbeeld tot de passiefhuisnorm. “Na een renovatie naar energielabel B komt er later financieel geen ruimte meer voor een verdere renovatie naar een hoger niveau. De kans om woningen echt toekomstbestendig te maken is daarmee verkeken.”

Door de lagere ambities dalen de directe kosten, weet hij, maar ook de verdienmogelijkheden. “De gegarandeerde energiebesparing blijft heel beperkt. Met energielabel B maak je daarom niemand blij.”

Doelen die in nationaal en internationaal verband zijn gesteld om de gebouwde omgeving energiezuiniger te maken en uiteindelijk energieneutraal, raken zo buiten bereik. “Je moet het moment dat woningen toch moeten worden gerenoveerd, benutten om het op een efficiënte manier in één keer goed te doen. Bij een energielabel B-woning houdt bewonersgedrag een grote invloed op de verwarmingsrekening. Bij woningen gerenoveerd tot passiefhuis-, nulenergie- of nul op de meter-niveau is die invloed veel kleiner. Dat betekent dat de verhuurder het te besparen bedrag kan garanderen en de huur navenant kan verhogen.”

Halen bewoners de beloofde besparing toch niet, dan past de verhuurder het verschil bij. “Een overzichtelijk risico want daarbij zal het hooguit gaan om kleine bedragen bij een beperkt aantal huurders.”

De vereiste investeringen zijn hoog maar renderen desondanks, onderstreept hij, zodanig dat externe financiering valt aan te trekken. “Beleggers zullen net als in Duitsland al gebeurt, belangstelling tonen. Voor de installaties valt te denken aan financiering door middel van energie service contracten (esco’s).”

> pagina 5: interview erik franke

Reageer op dit artikel