nieuws

Rehabilitatie van de meetkunde

bouwbreed Premium

Ontwerpprogramma’s en BIM-modellen hoesten in een handomdraai de meest complexe geometrische figuren op, maar Jaap Oosterhoff vindt het belangrijk om de achterliggende meetkunde te begrijpen. De oud-hoogleraar draagconstructies en oprichter van ABT publiceerde er een charmant boekje over.

Van ingenieuze blobs, tot zwierige dubbelgekromde schaaldaken. Jaap Oosterhoff tekent ze allemaal met de hand. De enige instrumenten die hij nodig heeft zijn een passer en een liniaal zonder maatverdeling. Dat kan omdat de grillige ontwerpen, als het goed is, zijn terug te voeren op de paraboloide, de ovaal, de hyperboloïde of een andere figuur uit de Euclidische meetkunde. Dat vak is de laatste decennia in de vergetelheid geraakt. Niet alleen omdat computers de figuren gemakkelijk genereren, maar omdat overal in de wereld de algebra het won van het meer grafisch gerichte vak meetkunde.

In het boekje Geometrische Vormen frist Oosterhoff de kennis van het vergeten vakgebied op. Dat is volgens hem niet alleen van belang voor architecten en constructeurs, maar even goed voor scheepsbouwers, werktuigbouwers en industrieel ontwerpers. Het boekje is uitgevoerd in typische Oosterhoff-stijl. Zoals hij indertijd dictaten voor zijn studenten bij bouwkunde en civiele techniek aan de TU Delft schreef: handgeschreven en met fraaie pentekeningen. Alleen het voorwoord en het register zijn uitgevoerd met drukletters. Oosterhoff hoopt dat het boekje een plek krijgt bij de naslagwerken. Zodat zijn lezers, wanneer ze weer gedachteloos een fraai figuur tevoorschijn toveren op hun beeldscherm, even kunnen kijken wat de herkomst ervan is. De auteur verwacht dat het zijn laatste boek is. Oosterhoff loopt inmiddels tegen de negentig en heeft, behalve de heruitgave van zijn boek Kracht en Vorm geen plannen meer voor nieuwe uitgaven.

Reageer op dit artikel