nieuws

Rechter: Geen staatssteun bij opzetten woonwijk Westland

bouwbreed Premium

De gemeente Westland heeft geen ongeoorloofde staatssteun verleend bij een verandering van de bouwplannen voor de Westlandse Zoom. Dit heeft de Haagse kortgedingrechter bepaald.

Woningcorporatie Wonen Wateringen en ontwikkelaars EP Heulweg, Ouwehand Bouwprojecten en Niersman Projectontwikk elingen hadden de gemeente voor de rechter gesleept omdat zij zich gedupeerd voelden. Eisers kochten in het vorige decennium 12 hectare grond langs de Bovendijk in Kwintsheul. Zij verwachtten hier te kunnen bouwen, maar de gemeente besloot later toch dat de glastuinbouwbestemming overeind bleef. In plaats daarvan koos de gemeente voor uitbreiding van de woningbouw in het gebied de Gouw langs de Poeldijkseweg.

De gemeente heeft het Ontwikkelingsbedrijf Westlandse Zoom (OBWZ), dat het project uitvoert, daartoe een bedrag van 12,5 miljoen euro geleend tegen een rente van 4,66 procent. Woningcorporatie Wonen Wateringen en enkele bouwbedrijven stapten naar de rechter omdat zij meenden dat die rente zo laag is dat er sprake is van staatssteun, en dat is een steun die slechts na toestemming van de Europese commissie mag wordengegeven. Door de lage rente zou concurrent Bouwfonds, die samen met de gemeente in het OBWZ zit, worden bevoordeeld, menen eisers.

Marktconform

Maar de gemeente voerde twee weken geleden aan de hand van stukken aan dat de berekende rente wel degelijk marktconform is en volgens de rechter hebben Wonen Wateringen en de andere projectontwikkelaars dat onvoldoende weten te weerleggen. Dus werd hun eis tot intrekking of opschorting van de lening afgewezen.

Reageer op dit artikel