nieuws

Qbuzz bouwt lader voor elektrische bus

bouwbreed

Openbaar vervoerder Qbuzz laat bij het centraal station van Utrecht een oplaadplaats bouwen voor een elektrische bus. De voorziening laadt de accu’s van de bus door middel van inductie. Qbuzz wil het systeem op 8 december in gebruik nemen.

De bus moet telkens voor een nieuwe acculading terugkeren naar het station. Laden gebeurt tijdens het wachten op de halte. Het Korean Advanced Institute of Science and Technology, een soort TNO, voert in de Zuid-Koreaanse gemeente Gumi proeven uit met twee elektrische bussen die doorlopend en al rijdend worden geladen. Het instituut noemt de proef de eerste in z’n soort. In het wegdek zijn over een afstand van 12 kilometer inductielussen geïnstalleerd. Die brengen volgens de onderzoekers een vermogen van ruim 100 kilowatt over met een rendement van ongeveer 85 procent. De lussen zijn als een soort stippellijn in de weg gemonteerd. Op termijn moeten de lussen de accu’s opladen van andere elektrische voertuigen.

Reageer op dit artikel